– Tanken är att det ska vara nyårsafton 1899. Vid sekelskiftet var det långa rockar, långa kjolar, höga hattar, pälsmössor och muffar och så mörka kläder naturligtvis, säger skådespelerskan Carina Perenkranz.

Det är hon som har ansvaret över statisterna under filminspelningarna av dokudramat "Moa Martinson, landsmodern".

Över 150 statister deltog i inspelningen mellan Norrköpings stadsmuseum och Skvallertorget. Statisterna gick fackeltåg och tjoade "Hurra hurra hurra!". De som var utklädda till dåtidens överklass stod längst fram i sina pälsar, smycken och hattar.

Artikelbild

| Nyårsafton. En tidsresa tillbaka till sekelskiftets nyårsfirande på filminspelning av "Moa Martinson, landsmodern".

– Många statister har någon grundklädsel så kompletterar vi med kappor, rockar, caper och fadermördare, säger hon.

Fadermördare är inte personer som dödat sin pappa, utan en hög styv krage på herrskjorta. Bland statisterna återfanns också konstaplar och fattigare människor.

Bröderna Daniel och Niklas Lindgren åkte ända från Småland för att delta i inspelningen. Den förste bar en enorm pälshatt och föreställde en "kulturprofil" och den andre var kommendörkapten.

– Vi såg en annons på regissörens Facebook om idag. Här blev vi tillsagda att klä på oss detta, så vi följde order. Man går in i sin roll direkt liksom, säger Niklas Lindgren.

Artikelbild

| "Textilfabrikörs-fru". Kerstin Melin arbetar med att sy kläder från förr. Här med maken Lars, utklädda till dåtidens trendsetters.

Statisterna Kerstin och Leif Melin hade rest från Stockholm.

– Jag håller på med ett historiskt projekt där jag syr 1850-talskläder och det var så jag hamnade här. Jag träffade Maj Wechselmann (producent och regissör av dokudramat reds.anm) när jag och min syster var ute och gick på Djurgården. När hon såg våra kläder utropade hon: "Åh, finns det fler av er?", berättar Kerstin Melin.

Artikelbild

| Regissör. Maj Wechselmann gav direktiv till statisterna genom sin megafon.

Men inför filminspelningen fick hon sy upp nya, femtio år yngre kläder.

– Jag har en muff i fuskpäls och en yllecap. Jag ser nog ut som en textilfabrikörs fru. Leifs hatt är från Tradera, säger hon.

Artikelbild

| Facklor. Statisterna deltog i en scen som utspelade sig på nyårsafton 1899.

Paret Melin har aldrig tidigare varit på en filminspelning och var spända inför sin debut.

Hur går en filminspelning till?
Artikelbild

| Statist. Över 150 statister fick rätt kostym på sig, bland annat med hjälp av skådespelerskan Carina Perenkranz som ansvarar över statisterna.

– Man får vara med om en väldigt spännande dag. Det är B- och C-foto och kostymörer och filmteam. Man får en kort inblick i hur det är att "vara på set" som vi säger, säger Carina Perenkranz.

För att spela in scenen med fackeltåget hade filmteamet en drönare till sin hjälp.