Det verkar finnas en trend just nu där privata initiativ på Facebook grejar julmat och julklappar åt behövande familjer. Jenny Palmhäll är en genom Julhjälpen i Norrköping. Cecilia Riggo är en annan genom hennes sida Tomteverkstan.

– Jag har följt Julhjälpen och ville hjälpa till. Jag fick veta att det saknades någon i Norrköping. Det finns så många som behöver hjälp, säger Jenny Palmhäll, som själv bor utanför Linköping.

Cecilia Riggo bor i Norrköping. Det är femte året hon gör sin insamling. Det fjärde året på Facebook. För henne är initiativet också en väg att glömma sin sjukdom. För en stund.

Artikelbild

| Jenny Palmhäll säger att hon själv kan känna igen sig i att julen kan vara tuff för många familjer.

– Det är så många som lever på gränsen. Jag har märkt att det är fler och fler som hör av sig. Jag gör det här för att jag vet själv hur uppskattat det är att få hjälp när pengarna inte räcker till, säger hon.

Både Jenny Palmhäll och Cecilia Riggo tar emot önskemål på Facebook-sidorna. Sen försöker de uppfylla önskemålen. Jenny Palmhäll är noggrann med att alla tyvärr inte kan få hjälp. Hon hjälper till med mat, barnkläder och julklappar. Cecilia Riggo försöker hjälpa alla som hör av sig.

– Alla kan kanske inte få vad de önskar sig. Men alla barn ska få en julklapp under julgranen. Jag tror att det kan vara 60 familjer som jag hjälper i år. Det har ökat. Det är allt ifrån vinterkläder, till presentkort på mat till små julklappar, säger hon.

– Behovet är jättestort. Ibland får jag prioritera. Det kan vara tufft, men nödvändigt, säger Jenny Palmhäll.

Artikelbild

| Det är fullt med julklappar hemma hos Cecilia Riggo. "Jag satte igång mycket senare i år", säger hon.

Båda får hjälp av privatpersoner och företag. De är noggranna med att allt ska redovisas. Båda tänker lägga ut kvitton som bevisar att de handlat för pengarna som swishats. De tar också tid på sig att se till att ingen som egentligen inte behöver hjälp försöker fuska till sig hjälpen.

– Oftast känner man på sig vem som behöver hjälpen. Jag har fått lite rutin på det. Men jag brukar också kolla ibland så att ingen lagt ut foton på någon resa eller något sådant nyligen. Men de flesta fuskar inte, säger Cecilia Riggo.

Artikelbild

| "Jag vet att det kan vara tufft till julen. Jag har sett det själv under min uppväxt", säger Cecilia Riggo.

– Den som behöver hjälp hör av sig själv. Sen får man fylla i ett formulär med frågor om adress, vilken situation de befinner sig i, om de är arbetslösa, ensamstående. Och så skriver de vad de vill ha hjälp med. Sen får jag gå på magkänsla och ställa följdfrågor om något känns konstigt. Jag kan be om ett kontoutdrag för senaste månaden, säger Jenny Palmhäll.

Vad får ni ut själva av att hjälpa?

– Jag hjälper inte så mycket egentligen. Jag är bara en förmedlare. Någon önskar sig något och jag får hjälp av andra att hjälpa. Men det är klart att jag mår bra av det här, säger Cecilia Riggo.

– Jag vet hur det känns att ha det tufft. Jag är glad om jag kan hjälpa en annan människa, säger Jenny Palmhäll.

De flesta som ger hjälper till med saker, inte pengar. Fram till den 22 december tar Jenny Palmhäll emot familjers önskningar. Sen kör hon själv ut gåvorna till behövande i Norrköping. De gåvor som Cecilia Riggo delar ut får familjerna hämta hemma hos henne. Vid Lucia är det stopp och sen blir det tid för den egna familjen.

– Eftersom det är första året vet jag inte hur människor kommer att reagera. Men jag ser fram emot att köra ut gåvorna, säger Jenny Palmhäll.

– Min man är glad att jag gör något som känns fint för mig. Men han kommer att bli glad när köksbordet blir tomt på grejer så att vi kan äta mat tillsammans, säger Cecilia Riggo och skrattar.

jul