De har jobbat med spelidén i två år

Norrköpingsföretaget Tea Time Production har utvecklat ett skidskyttespel. Idén har uppmärksammats av skidskyttelegendaren Björn Ferry.

Bolaget har tidigare lyckats få ut spel på marknaden. Licensen till deras första spel Tribes köptes av ett av marknadens största aktörer. På bilden Gustav Gyllensten och Tobias Karlsson.

Bolaget har tidigare lyckats få ut spel på marknaden. Licensen till deras första spel Tribes köptes av ett av marknadens största aktörer. På bilden Gustav Gyllensten och Tobias Karlsson.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-11-20 17:00

Just nu jobbar Tobias Olsson (spelutvecklare), Samuel Sapire (marknadsföring) och Gustav Gyllensten (vd) all sin lediga tid från sina ordinarie arbeten för att få ut deras spel brädspel Ski Tour Biathlon. Man gör det genom en så kallad kickstarter-kampanj (ett slags crowdfunding). Det betyder att alla som gillar idén kan bidra ekonomisk till att spelet börjar produceras i upplagor för försäljning. Brädspel är en sammanfattande benämning av spel där två eller flera personer spelar på en spelplan.

– Om det ska gå plus/minus noll för oss krävs det att vi får in 180 000 kronor för att täcka kostnader för produktionen. Då kommer spelet att tryckas. 30 dagar har vi på oss att samla in pengarna, säger Tobias Olsson, som är spelets konstruktör.

En vecka efter att man startade sin kampanj har man fått in nästan 140 000 kronor och det finns en optimism. Trots att erfarenheten visar att det kommer in mest pengar i början.

– Det är en bra idé och vi har fått flera fina recensioner av brädspelsfantaster. Så jag tror att det ska gå bra, säger Gustav Gyllensten, vd för bolaget bakom spelet, Tea Time Production.

Och spelidén? Skidskytte? Kan det verkligen vara något? Tobias Olsson är ett stort fan av sporten. Som tv-tittare.

– Jag älskar att kolla på skidskytte. Det är en fantastisk tv-sport, med allt. Det är uthållighet, det är strategi och på det skyttet. Det var utifrån det som jag började utveckla spelet. För att fånga känslan kontaktade jag också utövare av sporten. Vi har jobbat med spelet sedan 2017, säger han.

Alla i företaget är stora fans av brädspel. Framför allt ser de brädspel som ett bra sätt att vara social på, att umgås. För familjer och vänner. 

– Vi tror inte att vi ska bli rika på det här. Men visst vore det roligt om något stort bolag tog upp vår idé. Då skulle vi kanske kunna lägga mer tid på det som är något som man gör på fritiden, säger Tobias Olsson, som annars jobbar som lärare.

Lyckas bolaget samla ihop tillräckligt mycket pengar kommer det alltså att produceras till hugade spelare. Om man samlar in mer pengar än grundmålet kommer man bygga på spelet med fler funktioner. 

– Får vi inte ihop pengarna blir det inget. Det skulle vara tråkigt. Vi har varit på mässor och jobbat stenhårt. Vi har också uppmärksammats av Björn Ferry. Vi hoppas verkligen. Men vi får se, säger Gustav Gyllensten.

Du kan själv bygga upp hur svår banan ska vara. Med backar och underlag.
Du kan själv bygga upp hur svår banan ska vara. Med backar och underlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!