Michael Larsson, mer bekant under bara smeknamnet "Lalle", har precis lämnat över vd-posten i Norrköpingsföretaget till Tom Istgren och möter upp som styrelseordförande för det 90-årsjubilerande Linotol. Det är början på en ny tid, men en skylt i entrén ger en vink om historien och de 90 åren.

– Titta, säger Michael "Lalle" Larsson och pekar på Riksvapnet, som är ett hedersemblen för "Kunglig Hovleverantör, i vardera hörn i nederkanten av skylten.

– Man hittade skylten på en vind någonstans vid en renovering. Vi tog hand om den och satte upp den här. Den passar bra. Hovleverantör till kungen och till prinsen? Det ger en viss känsla, säger han.

Artikelbild

En skylt i entrén ger en vink om de 90 åren och historien, som ramas in av Riksvapnet i vardera hörn.

Är ni det?

– Vi har inga uppdrag för hovet i dag, men en gång i tiden gjorde jag parketten på slottet i Stockholm. Vi kan nog inte räkna det hit...

Det har hänt mycket från 1929, när Sven Voeler grundade Linotolgolv i Göteborg och hade hela sin verksamhet på Södra Vägen 60 i Göteborg. Det var kontor, fabrik och chefsbostad i det stora huset. Företaget har fått nya ägare och hemorter med åren och står, lagom till sitt 90-årsfirande på stadig grund.

Här, på Ramshällsvägen i Norrköping, tar golventreprenören ny fart mot framtiden.

Artikelbild

Här tar en del av Europas modernaste tågdepå, Kärråka utanför Hässleholm, sakta, men säkert form. Ett av Linotols största och häftigaste jobb under de 90 åren...

– Det här kunde man aldrig tro eller tänka sig, när man började med golv, säger "Lalle" och ler.

Hans egen resa över drygt 20 år i golvens värld började tillsammans med Pelle Blohm, som vi känner igen från fotbollen och IFK Norrköping (1992–95)

Artikelbild

Norrköpingsföretaget Armerad Betong, som här arbetar vid trafikplats Akalla, är Linotols senaste förvärv. I dag har man cirka 200 anställda.

– Vi hade PM Städ tillsammans och fick ganska tidigt många tyngre uppdrag med stora ytor av betong- och gamla trägolv, där vissa krävde större renoveringar. Vi valde att göra det själva istället för att sälja ut det. Det var starten, berättar "Lalle".

Tio år senare, tusentals mil på vägarna och uppdrag över hela landet såddes så det första fröet till dagens Linotol.

Artikelbild

Här, på Södra Vägen 60 i Göteborg, började Linotol sin verksamhet 1929. I huset fanns kontor, fabrik och chefsbostad.

– Jag drev Svensk Golvteknik och åkte säkert över 12 000 mil varje år på den tiden. Det gjorde Conny också... Vi följde varandra i spåren.

Ursäkta. Conny?
Artikelbild

| Tom Istgren har precis tagit över vd-posten efter Michael "Lalle" Larsson, som är ny styrelseordförande och blir med tiden COO (huvudchef för det operativa arbetet) i företaget.

– Conny Gustafsson. Han är uppväxt i betong och har det i sina rötter. Hans företag, med säte i Örebro, köpte 1997 Linotol av bröderna Voeler och jobbade också över hela landet med en massa mil i bil. Det var inte klokt egentligen. Vi började samarbeta istället. Det var 2008, säger "Lalle"

Två år senare blev de två ett under namnet Linotol.

Artikelbild

| Michael "Lalle" Larsson har jobbat med golv i drygt 20 år.

– Vi började bygga en helt ny struktur och organisation i företaget under ett klassiskt varumärke i vår bransch. Vi skapade affärsområdeschefer för varje gren. Det tog oss ett par år, men vi nådde dit vi siktade och är där än idag, säger han.

Det handlar om golv och åter golv – stort som smått. Det är nyproduktion, men också reparation och underhåll av golv. Det kan vara lagerlokaler, parkeringshus, tågdepå, hotell, varuhus... Listan är lång.

Linotol, som nyligen också förvärvade företaget Armerad Betong i Norrköping, har 200 anställda på fem olika kontor i Sverige och Danmark och kommer omsätta runt 650 miljoner kronor under 2019. Det är en ökning med en halv miljard (!) från 2012.

– På att göra golv... Det är galet, säger "Lalle" och skakar lätt på huvudet.

Vad tänker du?

– Ibland undrar jag, ärligt, om det bara är flyt, säger "Lalle".

Flyt?

– Ja...

Det är nog mer än så.

– Det är kanske tack vare vår noggrannhet. Jag dokumenterar allt vi gör varje år och tittar ofta tillbaka på det. Jag plockade fram ett fyra år gammalt strategidokument, när tidningen Dagens Industri var här och gjorde ett reportage nyligen. När vi öppnar de här gamla pappren kan jag kopiera 90 procent av texten då och klistra in den för 2019 nu. Den röda tråden i vår verksamhet är total. Vi håller fast vid den.

...och ni växer och växer?

– Vi har samma tänk som vi hade i idrotten, säger "Lalle" och samtalet tar en snabb vändning till karriären i Sylvia, avgörande matcher och spelare han mött.

För Linotol?

– Vi gör det vi alltid gjort. Vi gör det bara lite oftare och lite bättre. Vi växer fortfarande.

Hur mycket kan ni växa?

– Jag skulle inte bli förvånad om vi är dubbelt så stora, när vi fyller 100 år. Vi har planer på nya kontor och etableringar i såväl Norrland som i Norge. Det kommer krävas det. Det har hänt en del från vårt enda kontor på 150 kvadratmeter på Linnégatan för fem år sedan.

Till våren lämnar Linotol sitt största och häftigaste jobb hittills, när uppdraget med Sveriges modernaste tågdepå, Kärråkra utanför Hässleholm, är över. Affären var värd runt 70 miljoner kronor och krävde mer än något annat. Det handlade om totalt 12 000 kubik betong totalt.

– Vet du hur mycket det är?, frågar "Lalle".

Nej.

– Tänk dig 30 olympiska bassänger, som är två meter djupa, och fyll dem med betong... Det är Kärråkra. Vi får se vad vi får för betyg, men de verkar nöjda där nere. Vi har faktiskt fått en fråga på nästa. Det har kommit en del utländska förfrågningar via våra stora beställare.

Tom Istgren blev nyligen ny vd och koncernchef i Linotol efter Michael "Lalle" Larsson, som är ny styrelseordförande under en kortare period.

– Jag ska bädda för en extern styrelse till sommaren innan jag går in som COO (huvudchef för det operativa arbetet). Jag blir kvar här.

Du ledsnar inte på golv?

– Nej, nej... Det finns ett driv och ett målfokus, som jag tycker är roligt.