LÄS MER: Unga kastade sten på brandmännen.

LÄS MER: "När gängen ser blåljusen försvinna har samhället förlorat."

Det är konsekvensen av den stenkastning som Räddningstjänsten utsattes för i Hageby vid 23.30-tiden på måndagskvällen. Den hade larmats för att släcka en mopedbrand. Men enligt styrkeledare Tommy Karlsson är det inte omöjligt att mopeden kan ha antänts för att lura dit brandmännen och utsätta dem för stenkastning.

Artikelbild

| Nära ögat. Brandmännen utsattes för stor fara när ungdomar i Hageby kastade stora stenar, som den här, när de släckte en mopedbrand. "Var är föräldraansvaret"? frågar sig styrkeledare Tommy Karlsson.

– De låg i bakhåll i en grässlänt, säger han.

Men när nästa larm kom var brandmännen på sin vakt:

– En halvtimma senare var det en bilbrand vid Mirum, men då väntade vi på polisen innan vi gick fram. Det känns olustigt för oss när folk ser att vi inte går fram.

Efter stenkastningen beslutades att polisen först måste säkra området.

Tommy Karlsson säger att styrkan på fem man, som skulle släcka mopedbranden, inte förväntade sig ett sådant bemötande.

– Vi blev snopna. En kollega fick en sten bara en meter framför sig. Den hade lika gärna kunnat träffa honom.

Han noterade en viss uppgivenhet hos boende i området:

– Det kom fram en del nyfikna och vi rekommenderade dem att gå hem, men de sa att "vi är så vana vid sånt här". De visade en uppgiven attityd. Det är beklämmande att de ska vänja sig vid sånt här!

Tommy Karlsson uppskattar åldern på stenkastarna i Hageby till 11-15 år.

– Var är föräldraansvaret? frågar han sig.

Räddningstjänsten har en handlingsplan för sådana här situationer, som det nu ska informeras om:

– Det handlar om hur vi uppträder. Vi ska inte låta oss provoceras, säger yttre befäl Mats-Åke Gustafsson, ansvarig för informationen kring handlingsplanen.

– Vi ska också samverka med övriga ledningscentraler, på SOS Alarm och polisen, i syfte att få fram information, säger han och tillägger att personalens medvetenhet om att de kan utsättas för brott ska öka, så att de får en bättre mental beredskap.

Det var även stenkastning i Klockaretorpet på måndagskvällen, vid 22-tiden. Där råkade vaktbolaget Larm Assistans ut för stenkastning när det – på uppdrag av kommunala hyresvärden Hyresbostäder – uppsökte området för att skapa trygghet.

– Vi tycker att problemen med ungdomarna har ökat. Vi har svårare att komma närmare dem och bilda bra relationer, säger Johan Lager som tillsammans med Fredrik Carlsson äger vaktbolaget. Att det blivit oroligare i denna stadsdel förklaras med att några "ledande figurer" fått med sig andra ungdomar. Ungdomarna som kastar sten mot väktare och polis i Klockaretorpet uppskattas vara i åldrarna 13-22 år.

– De uttrycker väldigt tydligt, nästan lite hotfullt, att det är deras område, säger Johan Lager. De vill inte att väktare eller poliser ska visa sig där.

– Det kan vara grupper från fem till 40 personer, säger han.

Larm Assistans närvaro syftar till att boende i Klockaretorpet ska känna sig trygga när de rör sig utomhus, exempelvis när de går till sin bil eller till närbutiken.

– Oftast är det lugnt på eftermiddagarna, då är det mycket andra människor i centrum. Det är vid 20-tiden som oroligheterna börjar, säger han.

Larm Assistans samverkar med Hyresbostäder, polisen och kommunens socialtjänst för att försöka skapa bättre ordning i kvarteret.

– Vi vill ha en vänskaplig dialog, en "kompisdialog", med ungdomarna, säger Johan Lager som tycker att de yngre killarna är något lättare att nå.

Sammantaget är dock läget i Klockaretorpet bekymmersamt:

– Det har gått för långt nu, det är mycket skadegörelse och stämningen i området är tryckt, säger Johan Lager.

LÄS MER: Väktare utsattes för stenkastning.