Batterijakten är ett initiativ från Håll Sverige Rent, Varta och Clas Ohlson där elever i hela landet gör sitt yttersta för att lämna in så många batterier de kan - allt för miljöns skull, så klart. I slutändan samlade klassen tillsammans in närapå ett ton batterier, 922,5 kilo. Det innebär att varje elev samlade ihop i snitt 36,9 kilo och man fick inte samla in från exempelvis industriföretag.

– Vi gick runt och knackade dörr, och sen fick vi hjälp från släkt och familj också. Man blev verkligen peppad, säger Ebba Bladh Hazard, 11 år.

NT träffade Ebba och de andra i klassen just som de skulle fira vinsten. Glass, tårta och läsk på en helt vanlig torsdag är ju alltid ett välkommet inslag, oavsett ålder. Simon Angleflod, 11 år, och Alexandra Frick, 10 år, berättar att klassen började samla relativt sent - i början av mars. Detta till trots tog de alltså hem förstaplatsen i Östergötland.

Artikelbild

| Drivande. Ebba Bladh Hazard, Alexandra Frick och Simon Angleflod har varit peppade och njutit av tävlingsmomentet.

– På ungefär 20 dagar fick vi ihop 922,5 kilo batterier, säger han stolt.

De stora batterilassen som följaktligen skulle lämnas in till återvinning innebar bland annat kollapsade kundvagnar som inte klarade den enorma mängden batterier, berättar klassföreståndaren Tanja Karlsson. Pö om pö kunde dock samtliga batterier lämnas in till slut.

Många i klassen visade upp sina Håll Sverige Rent-gnuggisar. Att jobba för att värna om miljön verkar de vara fullt medvetna om.

– Vi gör något för vår framtid, så att våra barn och barnbarn får leva det liv de ska, menar Ebba Bladh Hazard.