Föreningen PappaBarn, är en partipolitiskt obunden, icke-religiös, ideell riksförening som startade sin verksamhet för 10 år sedan.

Dagen innan Fars dag passade den lokala föreningen av PappaBarn på att sprida sitt budskap i centrala Norrköping genom att dela ut flygblad och prata med de som passerade.

– Allt för många barn förlorar en förälder och det är oftast en pappa, men det kan vara en mamma också, säger Jan Angner en av de lokala ledarna i föreningen.

Artikelbild

| Flygblad. Föreningen PappaBarn delade ut flygbklad och samtalade med förbipasserande.

Han menar att förlusten av föräldrar är ett säkert tecken på att det ska gå mycket illa i livet.

Jan Angner har egen erfarenhet av hur det kan vara att bli separerad från sina barn, men han säger i samma andetag att det går att separera utan att barnen ska bli lidande.

– Tre fjärdedelar av de som skiljer sig klarar av det, säger han.

Han säger också att det är inte bara pappor och mammor som är med i föreningen, utan här finns också mormödrar och farmödrar.

– Vår stora mission är inte att stå här utan det är att påverka systemet och vi har jobbat mycket med den pågående vårdnadsutredningen som ska läggas nu i december, säger han och hoppas att mycket av det som blev fel i 2006 års lagändring ska åtgärdas. Bland annat att det med den lagstiftningen var lättare att få ensam vårdnad om man bara angav samarbetssvårigheter som skäl.

Den lokala föreningens uppgift är, enligt Jan Angner att stödja pappor och mammor som hör av sig och hjälpa dem att hantera den situation de hamnat i.

– Det finns bara förlorare i det här, säger han