– Hallå Tommy! Vad härligt, då kommer vi!

Vi har knappt hunnit ut på sjön innan det ringer i Felix Freys mobiltelefon, där en av deltagarna rapporterar om en fångst som behöver kontrollmätas.

Det är den andra dagen i helgens kvaltävling, där vinsten är både en plats i och en betald flygbiljett till nästa års världsmästerskap i kajakfiske. Det är en sport som är på stark frammarsch i såväl Sverige som Europa, enligt arrangören Felix Frey.

Artikelbild

| 17-årige Valdemar Sollenberg drog upp tävlingens näst längsta gädda, på 109 centimeter.

– Det är ett jättestort intresse, kajakfiske växer så det knakar. Folk är redo att resa bort i flera veckor för att delta i en tävling, säger han.

Om bara ett par veckor hålls för första gången VM i kajakfiske i Sverige, närmare bestämt i Åmål. Eftersom Felix Frey tog ett silver i EM i fjol, kvalificerade han sig direkt till tävlingarna i Åmål. För den som inte har sådana meriter att luta sig mot, finns kvaltävlingarna, så som den han själv tagit valt att arrangera.

– Jag är uppvuxen här, och vet hur bra det är för kajakfiske i Glan. Så varför inte lägga det här? resonerar Felix Frey.

Ute på sjön den här dagen är 28 deltagare i lika många kajaker. De har tagit sig hit från Norge, Danmark, Holland och Tyskland, och tävlar sida vid sida med ett antal svenskar från olika delar av landet.

Artikelbild

| Felix Frey arrangerade VM-kvalet på sin egen bakgård. "Jag är uppvuxen här, och vet hur bra det är för kajakfiske i Glan."

Tommy Gillberg är en av de senare. Vid en liten holme i mitten av Glan har han just dragit upp en 92 centimeter stor gädda, visar det sig när vi kommer fram.

Bara minuter senare ringer det igen, den här gången från 17-årige Valdemar Sollenberg. Hans gädda mäter in på 109 centimeter, vilket är tävlingens näst största fångst så här långt.

Artikelbild

| Valdemar Sollenberg visar upp betet som gav honom den stora gäddan. Enbart konstgjorda beten är tillåtna.

– Är det det? Det känns ju grymt!

Trots det vackra vädret den här dagen blåser det ganska friskt på Glan, och att då ta sig ut för egen maskin i en kajak kräver viss ansträngning. De allra flesta av deltagarna använder dock inga paddlar, utan tar sig fram genom att driva en fenkonstruktion eller en propeller med fötterna. Det lämnar händerna fria till att fiska med, och att hantera det ekolod som alla kajaker är utrustade med.

Artikelbild

| Tommy Gillberg fick upp en gädda som mätte in på 92 centimeter.

Den här utmaningen i att kombinera fysisk ansträngning med goda fiskekunskaper är också en av tjusningarna med kajakfiske, menar Felix Frey.

– Och att du inte har en motor gör också att du kommer mycket närmare naturen, säger han.