De vill att kommunen utlyser klimatnödläge

Kommunen bör utlysa klimatnödläge, det föreslår Naturskyddsföreningens klimatgrupp. Men kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är tveksam.

Naturskyddsföreningens klimatgrupp har lämnat in ett medborgarförslag om att kommunen ska utlysa klimatnödläge.

Naturskyddsföreningens klimatgrupp har lämnat in ett medborgarförslag om att kommunen ska utlysa klimatnödläge.

Foto: Joakim Blomqvist/Arkiv

Norrköpings kommun2019-09-23 18:00

– Klimatkrisen är mänsklighetens största existentiella kris någonsin. Ett hot utan dess like. Det är dags att agera, säger en av förslagsskrivarna Lotta Lanne.

Klimatnödläge kan kort sammanfattas som ett erkännande från kommunen att akuta och genomgripande åtgärder behöver göras för att klara Parisavtalets åtaganden om maximalt 1,5 graders global temperaturhöjning. Över 520 lokala myndigheter och städer, samt nationerna Storbritannien och Irland, har redan utlyst klimatnödläge. I Sverige har medborgarförslag lämnats in på flera orter, bland annat i grannstaden Linköping. Men ingen kommun har ännu nappat på förslaget.

Du ser inga risker med att använda ordet nödläge?

– Nej. Jag är seglare. När det är katastrofläge är det för sent att agera, för då har båten redan sjunkit. Nödläge är det som händer innan, när båten läcker in. Där befinner vi oss just nu, säger Lotta Lanne och fortsätter.

– Jag tror att det skulle ge motivation och göra det lättare för politikerna att fatta de tuffa beslut som krävs. Lättare för dem att argumentera emot särintressen som fler bilvägar. Det stakar ut en riktning att hålla sig till.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, ser däremot en risk med att använda ordet nödläge.

– Det gäller att vara balanserad. Självklart ska vi betona vikten av allvaret i situationen, men vi måste också se möjligheterna att agera. Att utlysa nödläge tror jag blir för alarmistiskt och då riskerar det att förlama mer än engagera, säger han.

Lotta Lanne menar att en kommun har stor möjlighet att styra utvecklingen mot ett mer klimatvänligt samhälle genom att till exempel satsa på ökad cykling, spårvägsutbyggnad och miljöanpassade kommunala byggnader och verksamheter.

– Det är vår förbannande plikt att göra något här och nu.

Lars Stjernkvist håller med om att Norrköpings kommun kommer att behöva göra mer för att driva på en klimatomställning mot ett mer fossilfritt samhälle. 

– Och vi blundar på inget sätt för problemen, utan gör redan en hel del för att förbereda oss.

Han nämner bland annat samarbeten med olika företag på Händelö och säger att han är rädd för att ett utlysande av klimatnödläge snarare skulle hämma exempelvis utvecklingen av ny, miljövänligare teknik.

Förslaget är just nu under behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!