Om delfinen är densamma som Vilse är svårt att säga, trots iakttagelser av en delfin i Arkösundstrakten samma torsdag som delfinen på Öland hittades. Delfiner kan lätt förväxlas med tumlare, som är vanliga i våra vatten, berättade Kolmårdens djurparks forskningschef Mats Amundin för NT i lördags.

Därför vill man nu gärna få in så många tips som möjligt från allmänheten.

– Vi vill extremt gärna få rätsida på detta, och folk får gärna höra av sig till oss om de ser delfiner i trakten. Sen finns det ju en hemsida som heter valar.se där man också kan rapportera fynd, säger Mats Amundin.

Dog av svält

Enligt obduktionen som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort, var den döda delfinen en hona som troligen dog av svält, rapporterar SVT. Just ensamma honor är lite ovanligt.

– Hanar lever ofta i par om två, och om en hane i ett sådant par förolyckas blir den andra hanen ensam och vilsen. Honorna lever ofta i tighta flockar med andra honor, det är mer sällsynt att de drar ensamma, berättar Mats Amundin.

En flasknosdelfin som förirrat sig till vatten där de normalt inte lever kan överleva en bra stund, beroende på var i Östersjön den befinner sig. Normalt är maten inte det viktigaste för delfinernas överlevnad, utan det är vätskebrist som är den stora faran.

– Är vattnet för salt får de i stället all vätska via fisken. Då kan de inte leva så länge, men då dör de inte utmärglade utan mer akut. De kan säkert leva i flera veckor om de bara får vätskesituationen löst, säger Mats Amundin.