Det finns många frågetecken kring varför de två män som är misstänkta för mordet på en 20-årig man i Hageby den 26 januari, då även en tidigare frontfigur i Outlaws skadades, utförde dådet.

De misstänkta har, eller ska i alla fall ha haft, kopplingar till flera olika kriminella nätverk och inte bara till Hells Angels-sfären.

Om de hade varit en del av den rödvita miljön hade mordet framstått som mer logiskt, eftersom en 30-årig medlem i Hells Angels stödgrupp Red &White Crewnyligen dömdes till tolv års fängelse för mordförsöket på 20-åringen den 19 oktober 2015.

Bakgrunden till mordförsöket var enligt åklagaren de pågående konflikterna mellan den rödvita miljön och Outlaws, som bottnar i motsättningar på såväl det personliga som det gängmässiga planet.

Mordet skedde dagen innan 20-åringen skulle höras som målsägare i rättegången mot den nu dömde 30-årige Red & White Crew-medlemmen och har beskrivits som ett angrepp på hela rättsväsendet.

31-åringen som sitter häktad för mordet pekades i samband med Deli-skjutningenut som M16-ledare i Norrköping, men han har även haft kopplingar till Hells Angels stödgrupp Red & White Crew.

Den 43-årige man som troligtvis sköt ihjäl 20-åringen, enligt chefsåklagare Torsten Angervåg, har en långvarig och tung brottslighet bakom sig. Redan 1999 dömdes han för dråpförsök och har sedan dess dömts för bland annat försök till utpressning och grovt vapenbrott.

I NT:s och Correns kartläggning av de kriminella gängen i Östergötland, som publicerades i början av 2014, beskrevs 43-åringen av poliskällor som medlem i Muslimska brödraskapet och ansågs även ha nära kontakter med Black Cobra. Tidigare fanns det uppgifter om han hade kopplingar till Asir.

LÄS MER: Två mord trappar upp gängkriget

De två mordmisstänkta männen tycks alltså ha rört sig i kretsarna av kriminella från olika gäng – gäng med en gemensam fiende: Outlaws och de som var frontfigurer för gänget i Norrköping tidigare.

Det stämmer med slutsatserna i en rapport från Rikskriminalpolisen där Outlaws beskrivs som Hells Angels och Bandidos gemensamma fiende, som med jämna mellanrum har utsatts för attacker.

En historiebeskrivning som stämmer in på det som hände 2007 då en så kallad prospect i dåvarande Top Side MC i Norrköping dog när han skulle detonera en bomb vid Outlaws klubbhus i Åtvidaberg. Det ledde till att klubben 2009 blev en fullvärdig Hells Angels-klubb.

Sedan dess har Outlaws i Norrköping och deras medlemmar attackerats flera gånger av såväl den rödvita miljön som av Black Cobra/ M16.