Said är politiker för Moderaterna i Norrköping. Han är ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden, och har även uppdrag som nämndeman i Norrköpings tingsrätt.

Men han är även engagerad i Assyriska rörelsen i Norrköping och Sverige. Han känner för de kristna minoriteterna som tillfångatagits och tvingats på flykt av terrorgruppen Islamiska Staten i området vid floden Habour i nordöstra Syrien – och nyligen besökte Said Nison assyr-syrianska, kaldéiska och andra kristna flyktingar i Libanon. De får hjälp av kyrkor, hjälporganisationerna Syriac League och A demand for action samt privatpersoner.

– Jag har följt vad som har hänt de här människorna från Habour-området. Jag har landsmän som har släktingar där, säger han och berättar att hundratals familjer tillfångatogs av IS 2015.

Artikelbild

| Said Nison har besökt kristna flyktingar i Libanon. Här läser han en NT-artikel från 2015 om hur hans landsmän drabbades av IS framfart.

Said berättar att man från assyriska kyrkan, över hela världen, agerade för att IS – mot betalning – skulle släppa fångarna.

– Men ingen vet hur många av dem som lever och hur många som konverterat till islam, säger han.

Said inspirerades att besöka Libanon efter att ha lyssnat på ett föredrag av frilansjournalisten Nuri Kino. Han fick kontakt med Gebran Kally, verksam i hjälporganisationen Syriac League som hjälper flyktingarna. Said träffade även syrisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop i Libanon, Theophilus George Saliba, efter en gudstjänst:

– Ärkebiskopen har tagit emot nästan 10 000 familjer från Syrien, Irak och Habour-området. En familj kan bestå av tre till tio personer, säger Said Nison. Flyktingarna söker skydd i kyrkor, hjälporganisationer och hos privatpersoner som hyr ut enkla små utrymmen. Flera personer kan bo på tio kvadratmeter.

Artikelbild

| Said Nison har besökt kristna flyktingar i Libanon.

– FN har två miljoner flyktingar i Libanon, men de kristna minoriteterna kan inte leva med islamisterna i FN:s flyktingläger, säger han.

Genom organisationen A demand for action skickas pengar till flyktingarna.

Artikelbild

| Said Nison tillsammans med flyktingar i en kyrka i Libanon.

– Jag har sett att pengarna går fram, säger han, och sorterar nu sina intryck.

– Det här är det andra folkmordet, säger han, om hur de kristna drabbats av IS. Det första folkmordet skedde under Osmanska rikets dagar 1915, när miljoner assyrier fördrevs och mördades.

Artikelbild

| Said Nison träffade den syrisk-ortodoxa ärkebiskopen Theophilus George Saliba efter en gudstjänst. Ärkebiskopen har sett till att många kristna flyktingar får skydd i Libanon.

– Jag vädjar till FN, USA och Europa att jobba för en självständig provins för ursprungsbefolkningen, så de kan leva i frihet under FN:s s övervakning, säger han.