Polisanmälan innehåller en lång rad anklagelser mot Wiechel. Enligt den har lokalavdelningens pengar i Norrköping gått till att betala hans egen lägenhet och till att betala Wiechels egen personvalskampanj. Wiechel skall också ha varit ansvarig för att lokalavdelningen i Norrköping betalade sin valstuga utan att begära kvitto. Mellan 15 000 och 20 000 kronor av partiets pengar har enligt anmälan gått till att betala Wiechels resor och hotellvistelser.

Lokalavdelningen i Norrköping hade sitt årsmöte i söndags. Då blev Clara Aranda ny ordförande:

Godkända betalningar
- Det han polisanmälts för ska ha hänt under förra styrelsen och det vill jag inte kommentera, säger hon. Men den gamla styrelsen fick full ansvarsfrihet på årsmötet och det finns inga tecken på att det skulle varit några problem. Jag vet att partiet under en period använde Marcus lägenhet som partilokal.

För Marcus Wiechel själv är anklagelserna i polisanmälan det värsta han hittills råkat ut för i sitt politiska liv.

- Det här är en chock för mig och betydligt värre än attackerna från våra politiska motståndare.

Enligt honom är alla papper i ordning och godkända av både den gamla styrelsen och revisorerna.

- Det finns kvitton på allt. Jag har verkligen kämpat för partiet och personligen tagit på mig mycket kostnader som partiet skulle stått för.

Nu är han orolig för att anklagelserna kommer att skada både honom själv och Sverigedemokraterna. Och han räknar med att det är någon inom partiet som vill komma åt honom.

- Den som gjort polisanmälan kan inte mena väl. Det är illojalt mot partiet att ta till sådana här medel för att nå egna privata mål.

Tog kontakt med polisen
Wiechel har själv tagit kontakt med polisen.

- Men de visste ingenting om anmälan, säger han. Jag är ju polisanmäld, men jag är inte misstänkt för någonting. Som offentlig person får man väl vänja sig vid att sånt här händer.

Wiechel kandiderade till riksdagen i senaste valet. Nu är han andre reserv i riksdagen och suppleant i partistyrelsen.

Han är gruppledare för SD i Norrköpings kommunfullmäktige och länsordförande i Östergötland.

- Jag känner ett stort stöd från partivänner. Men väljarna känner inte mig och vet inte vad som hänt. Jag undrar hur de kommer att reagera.

Marcus Wiechel är polisanmäld för förskingring. Anmälan har lämnats in till ekobrottsroteln i Linköping, men det är eko- och bedrägeriroteln i Norrköping som gör utredningen.