Raymond Gustafsson är hans egentliga namn, men i drygt 20 år har han varit professionell magiker och underhållare som framkallar häpna uttryck och mycket skratt där han dyker upp. Uppdragsgivarna är företag som engagerar honom vid något event – kanske en kick off eller en presentation av någon produkt.

– Jag fick en trollerilåda när jag var liten och på den vägen är det, säger han och berättar att han kom i kontakt med Moderna illusionisters cirkel, en trolleriförening i Norrköping som i år firar 50 år.

På Kulturnatten ska de göra en föreställning på Stadsmuseet.

Artikelbild

| Ni ser rätt: Sedeln flyger... Magic Ramondo utför ett trick som förbryllar åskådaren.

– Vi är 60–70 medlemmar i föreningen, berättar Magic Ramondo.

I början handlade det mest om lek, men så fick han allt fler möjligheter att uppträda inför publik. Men han har också haft ett annat arbete. Fram till slutet av 1996 jobbade han på Invandrarverket.

–  Min dröm var att hålla på med trolleri, så när jag fick starta eget-bidrag slutade jag och blev trollkonstnär på heltid, berättar han.

Intervjun med Ramondo sker i serveringen på Scandic Norrköping city – och det är en mycket "lättpratad" person som sitter där. Själv får jag nästan inte en syl i vädret. Plötsligt tar Magic Ramondo fram en kortlek med kort som är alldeles vita... eller var alldeles vita. För i nästa sekund har de mönster, som spelkort. Vad hände? Hur gjorde du? Det är frågorna som infinner sig. Och så stoppar han en liten tygboll i handen på mig – men när jag öppnar näven är det två bollar där! Vad hände? Hur gjorde du? Och man kan inte annat än unna sig ett riktigt gott skratt. Han trollar även för Adela Kadiric, som jobbar i serveringen – och hon blir lika frågande.

Artikelbild

| Magic Ramondo, eller Raymond Gustafsson som han heter, har gillat trolleri sedan han var barn.

– Jag kommer när det är fest, säger han, och berättar att humorn är det viktigaste. Folk ska ha kul och skratta. Han berättar att när han engageras där det förekommer mingel, så kan det vara lite stelt inledningsvis. Men när han poppar upp i vimlet med ett märkligt trick, och förbluffar åskådarna, får det som effekt att folk börjar tala med varandra – och framförallt blir magin ett bestående intryck från eventet hos arrangören och dess samarbetspartner, vilket är till nytta för fortsatta förbindelser parterna emellan.

– Jag brukar vilja gå runt bland folk innan eventet börjar, säger han. På så vis är han redan ett bekant ansikte när han ställer sig på scenen.

Artikelbild

| Adela Kadiric, som arbetar på Scandic Norrköping City, tar del av Magic Ramondos kortkonster.

Ja, själva scenframträdandet är en procedur för sig. Han är perfektionist, vilket betyder att alla grejerna ska vara på rätt plats när han inleder föreställningen: Ljud och ljus tillhandahåller han för att få de bästa förutsättningarna och för att allt ska funka, men det är också viktigt hur bord och stolar placeras i lokalen:

– Det ska vara solfjäderformat, då fångar jag publikens uppmärksamhet bäst, säger han.

Artikelbild

| Bränner pengar... När Magic Ramondo öppnar plånboken börjar det brinna.

En trollerikonstnär avslöjar ju aldrig sina trick, men Magic Ramondo säger i alla fall:

– Det som ser enkelt ut är jävligt svårt. Det är inte vad man gör, utan hur man gör det.

Mycket förefaller handla om att väldigt kvickt avleda uppmärksamheten och styra åskådaren i en viss riktning. Och att prata hela tiden...

En del riktigt stora utmaningar har han gett sig på – som att trolla inför döva, med hjälp av teckenspråkstolk:

– Då får man inte alls prata fort, säger han. Rörelserna går i slow motion.

Arbetstiden är ofta sena kvällar:

– Jag uppträder inte efter klockan 23. Klockan 22 är "deadline", men helst uppträder jag klockan 21. Publiken blir trött om uppträdandet är för sent, förklarar han.

Magic Ramondo har varit på några världskongresser för trollerikonstnärer och han följer utvecklingen i sin bransch:

– Asiaterna är duktiga på mynt och kort. Jag älskar att bli lurad! säger han.

Det är genom att låta branschkollegorna lura honom med sina trick som han lär sig mer.

Har du någon förebild?

– David Copperfield. Jag har sett honom live två gånger.

Om magikern David Copperfield kan man läsa att han fått Frihetsgudinnan i New York att försvinna, att han svävat fritt över Grand Canyon och att han gått rakt genom Kinesiska muren.

Undra om även Magic Ramondo inför sådana magiska konster frågar sig: Vad hände? Hur gjorde du?