Det var på söndagsförmiddagen som grodan siktades på isen på en av Kolmårdssjöarna. Mödosamt, stelbent och motvilligt rörde den sig över snöslasket på isen. På fel plats vid fel tillfälle.

– En mycket ovanlig syn, kommenterade Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Dessvärre ligger den väldigt pyrt till. Det är alldeles för tidigt på året för grodor och paddor att komma ur vintergömmorna redan nu. Jag gissar att den har försökt övervintra på ett för dåligt ställe där det blev för varmt när utetemperaturen steg. Enda chansen att klara sig nu är att hitta ett nytt ställe att krypa ned i. Ute på isen är chanserna att överleva begränsade.

Artikelbild

| Grodan på isen, en ovanlig syn för årstiden.

Normalt sett kommer grod- och kräldjur fram först bortåt april månad för att leka. Grodan på isen såg heller inte ut att vara riktigt på hugget.

– De är växelvarma och påverkas av den yttre temperaturen, säger Didrik Vanhoenacker.

– Är det kallt blir de sega. För att hitta ett nytt vinterboende skulle den istället behöva ha extra energi. Det är svårt att få så här års och därför tror jag dessvärre att den ligger pyrt till. Det händer att vi får in enstaka rapporter från människor som sett groddjur på isar eller i snön. Men det är ett ovanligt fynd.

Var grodan till slut hamnade efter färden över isen är oklart. Trots den måttliga marschfarten försvann den så småningom ur sikte.