Dokumentär om Norrköping i SVT

Portalen lyfts nu fram i en SVT-dokumentär, som ett gott exempel på integration. "Det gäller att inte krångla till det så förbannat", säger Tomas Lindquist, stadsutvecklare på Hyresbostäder.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2017-08-28 05:30

I åtta avsnitt får vi följa honom och de andra på Portalen* i deras arbete med att hjälpa asylsökande in i samhället och ut i arbetslivet. Tittaren får också ta del av de asylsökandes livsöden, bland annat Anwar och hans familj som bor 14 stycken i en tvårumslägenhet i Navestad.

– Det är så verkligheten ser ut, säger Tomas Lindquist.

Att bli en del av det svenska samhället är inte lätt. Trots decennier av politiska åtgärder är segregationen påtaglig – inte minst i Norrköping.

– Egentligen tycker jag inte om ordet segregation, det är för diffust. Det handlar helt enkelt om att ta tillvara människors kompetens och ge dem redskapen de behöver för att få ett arbete.

Och med ett jobb följer bostad, kontakter, möten, språket och allt det andra, menar Tomas Lindquist.

– Dessutom blir de viktiga förebilder för andra vuxna och för sina barn och barnbarn.

I regel är det inte förrän efter beslut om uppehållstillstånd som en etablering i samhället kan komma igång och väntan på ett uppehållstillstånd dröjer, i bästa fall, ett år. Portalens ambition är att asylsökande ska lära sig svenska, börja förstå samhället, knyta kontakter och få en praktik eller ett jobb medan de väntar.

– Varför leda människor in i passivitet och förtvivlan, säger Tomas Lindquist.

Portalen initierades av det kommunala fastighetsbolaget Hyresbostäder och startade 2011. Sen dess har omkring 1 200 deltagare passerat genom dörrarna och 277 av dessa har fått ett arbete.

Verksamheten startade i Hageby, men har nu även en filial i Navestad och ytterligare ett Portalen planeras i Marielund. Även Motala och Linköping är intresserade av konceptet.

– Tänk, för bara en struntsumma av till exempel Arbetsförmedlingens budget skulle såna här verksamheter kunna starta på många platser runtom i landet.

Tomas Lindquist beskriver Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets regelverk som stelbent och tror att dessa måste kompletteras med mer flexibla och lokala lösningar.

– Man krånglar till det så förbannat. Gör vi som vi alltid har gjort får vi det vi alltid har fått, och det funkar uppenbarligen inte.

TV-teamets ambition var till en början att göra ett mindre jobb på bostadsbolagets introduktionsvärdar.

– Men ganska snart förstod vi att här på Portalen händer det grejer, säger Johanna Becker, producent.

Både hennes och Tomas förhoppning är att dokumentärserien ska få stor spridning och starta en diskussion hos såväl privatpersoner som myndigheter.

– Vi måste mobilisera och göra det här tillsammans. Det finns inga andra alternativ. Antingen engagerar vi oss och hjälper människor in i samhället eller så får vi problem, säger Tomas Lindquist.

SVT-dokumentären har premiär den 30 augusti.

* I partnerskapet ingår förutom Hyresbostäder också Svenska kyrkan, Norrköpings kommun, ABF och Marieborgs Folkhögskola.

 

r310m5ol
Debatt. Tomas Lindquist, stadsutvecklare på Hyresbostäder är en av dem vi får följa i SVT:s dokumentärserie om Portalens arbete. Nu hoppas han och producenten Johanna Becker att serien ska skapa debatt.
r48e099l r59y6p1l
Debatt. Tomas Lindquist, stadsutvecklare på Hyresbostäder är en av dem vi får följa i SVT:s dokumentärserie om Portalens arbete. Nu hoppas han och producenten Johanna Becker att serien ska skapa debatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om