De rostiga nedgångarna till parkeringsgaraget har fått sin beskärda del av kritik. Men på senare tid har det även skrivits positivt om Nya Torget då det bland annat blir en bar med uteservering på torget.

Nu kommer nästa attraktionshöjare – ett konstverk signerat den erkända Norrköpingskonstnären Cecilia Edefalk.

– Vi tycker givetvis att det här är jätteroligt. Cecilia känner starkt för Norrköping, hon är en ambassadör för staden, så det känns extra kul att det är hennes konst som hamnar på Nya Torget, säger Helena Persson, museichef vid Norrköpings konstmuseum.

Artikelbild

| Norrköpiingskonstnär. Cecilia Edefalk kommer hem med sin nya skulptur.

Konstverket är en gåva från Botrygg AB, fastighetsbolaget som äger de tre nybyggda huskropparna vid torget.

– De är kända för att satsa på mycket konst i samband med sina byggen, vilket vi tycker är roligt, säger Persson.

Då konstverket har ett anskaffningsvärde som överskrider 500 000 kronor måste mottagandet beslutas av kommunfullmäktige, vilket väntas ske vid nästa sammanträde den 26 mars.

Själva konstverket är under produktion och kommer inte att avtäckas förrän till hösten. Helena Persson vill inte avslöja för mycket kring verket.

– Det rör sig om skulptur med Norrköpingstema. Tänk Kolmården, säger en hemlighetsfull museichef.

Cecilia Edefalk föddes i Norrköping 1954. Hennes produktion är omfattande, hon arbetar med fotografi, skulptur och måleri. 2004 blev hon den högst betalda då levande konstnären i Sverige när målningen "Dad" klubbades på Bukowskis vårauktion för 1 210 000 kronor.