"Koll på jobbet" heter projektet som drivs av Byrån mot diskriminering i Norrköping och det är fyra gymnasieskolor i Östergötland som deltar. Syftet är att ge eleverna kunskaper som stärker dem när det är dags att göra praktik.

– Det är lätt för gymnasieungdomar att hamna i svåra situationer när de är ute på praktik, säger James Frempong, projektledare Koll på jobbet.

– Det kan exempelvis vara att man hamnar i en miljö som är sexistisk eller homofobisk.

Under våren gjorde projektledarna ett 30-tal intervjuer med ungdomar i Östergötland som visade på olika typer av problem.

– Vi märkte av elevernas utsatthet. Därför ska vi nu jobba med frisör- och stylistprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet och ge lärare och elever stöd att jobba med de här frågorna, säger James Frempong.

Byrån mot diskriminering har fått positiv respons från rektorer och lärare som tycker att det blir bra att få hjälp att jobba med diskrimineringsfrågorna mer aktivt under läsåret.

Under onsdagen var det kick-off för treårsprojektet "Koll på jobbet" när elever från Kungsgårdsgymnasiet träffades i De Geergymnasiets aula för att få veta mer om det arbete som väntar.

På upptaktsträffen fick gymnasieleverna gemensamt gå en tipspromenad innan det var dags för dagens inspirationsföreläsare, artisten och aktivisten Maxida Märak.

Projektet drivs av Byrån mot diskriminering och finansieras av Allmänna arvsfonden.