– Att starta företaget var ingen match för mig. Men att få ihop helheten i livet – det blev en chock, säger Anneli Carlsson, en av företagarna i Norrköpingsgruppen Qoola Qvinnor och från en släkt med många manliga företagare.

Hon konstaterar att det var först när hon startade sitt företag som hon insåg hur mycket tid hon ägnade åt att planera och styra upp vardagen med familjen och andra sociala kontakter.

– Sådant som vi kvinnor ofta tar ansvaret för.

Artikelbild

| Uppfinnare. Kerstin Gunnarsson, med den hopfällbara bärplockaren, var en av utställarna.

Hon tycker att det måste gå att driva företag och ändå ha tid för familj och relationer.

I våras bildades en grupp av Qoola Qvinnor i Norrköping och nu är 152 kvinnliga företagare med. I helgen arrangerade gruppen sin andra mässa med ett 20-tal utställande företag, mannekänguppvisning, körsång och en auktion där behållningen skänks till hjälp för hemlösa via Ria-center.

Den första mässan hölls i somras.

– Det blev väldigt lyckat, säger Ann Dohse, en av initiativtagarna till att gruppen bildades i Norrköping.

Artikelbild

| Damkör. Damkören sjöng sånger med jultema.

Företagarna fick en chans att visa upp sig, men också möjlighet att knyta nya kontakter och dela med sig av erfarenheter.

– Vi är oftast enmansföretagare och då tror man lätt att man är ensam om bekymren. I Qoola Qvinnor pratar vi med varandra, pushar varandra och ger varandra tips, säger Ann Dohse, som själv varit företagare i 20 år.

Artikelbild

Anneli Carlsson pratar om behovet av stöttning.

– Någon som har förståelse för det arbetssätt man har som egen företagare när man har det yttersta ansvaret för allting precis hela tiden.