På Utkiksgatan 4 i Lindö uppför Wilén Trähus just nu en villa på 190 kvadratmeter.

– Det är inflyttningsklart någon gång i september, men det kommer först att vara visningshus i någon månad, säger Erik Wilén.

– För några år sedan startade jag ett eget bolag och efter diverse konsultuppdrag kom jag in i byggbranschen, säger han. Nu bygger han sitt första hus i korslimmat trä (kl-trä) för en kund som i ett par decennier stått i kommunala tomtkön.

Artikelbild

| Här ser man hur stommen av korslimmat trä har limmats ihop i olika lager.

– På den här tomten var det tidigare en förskola, berättar han.

Han samarbetar i det här projektet med landets ledande träförädlingskoncern, Martinssons i Bygdsiljum i Västerbotten, som är den största limträproducenten i Sverige. Familjeföretaget Martinssons har sin grund i ett ambulerande sågverk som etablerades i bygden 1929.

I dag arbetar företaget miljömedvetet, det använder till stor del fossilfritt bränsle i transporterna och hämtar virke till egna sågverk – som enbart drivs av förnybar energi – från skogar i regionen, för att undvika onödigt långa transporter. Dessutom är trä ett material som inte förstör naturen, och på så vis blir det miljövänligt att bygga i trä.

– Det här huset är byggt i kl-trä, ett koncept som ger ett miljöriktigt och energisnålt hus, säger han och förklarar vad korslimmat trä är:

Artikelbild

| Erik Wilén bygger hus av gran. Villan i Lindö, som byggs för en kunds räkning, kommer att vara visningshus under en tid i höst.

– En massiv träskiva av hyvlat granvirke. Virket limmas ihop och vartannat skikt är korslagt, detta för att få ökad formstabilitet. Resultatet är ett byggelement som är tvärstyvt och tåligt i förhållande till sin låga vikt. Det ger möjlighet till både stora spännvidder och rationella metoder för snabbt montage, säger han.

– Kl-trä är ett bra, organiskt material, som ger ett fint inomhusklimat.

Artikelbild

| Från huset på Utkiksgatan har man utsikt över delar av Lindö.

Stommarna har kommit på plats.

– Stommarnas insida är finslipad vilket ger ett färdigt ytskikt, som kan laseras eller målas, berättar han och fortsätter:

Artikelbild

| Här ser man hur träet har limmats ihop. Huset byggs av gran.

– Utanpå stommarna sätts reglar för fasad och isolering, huset isoleras med cellulosa, vilket ger ett hus i hundra procent organiskt material. I huset används ett FTX-system, ventilation med värmeåtergivning.

Utsidan är av annat träslag:

Artikelbild

| Här byggs ett hus i gran. Erik Wilén, som förestår Wiléns Trähus, gillar det genuina byggmaterialet trä.

– Ytterpanelen är av lärk. Lärk behöver inte målas, den kommer att gråna fint med tiden, säger han.

Visningshuset är ritat av Diabas Arkitekter, och består av ett stort allrum på 70 kvadratmeter plus en köksdel på cirka 20 kvadratmeter samt ett arbetsrum på övre våningen. På markplan finns tre sovrum, två badrum, ett mindre vardagsrum och en klädkammare (walk in closet). Garaget är fristående från huset.

Artikelbild

| Ett trähus av gran växer fram på Lindö. I september ska det vara klart för visning.

Att bygga ett sådant här hus tar ungefär ett halvår.

– Stomresningen tog fyra dagar. Det var fyra man och en kranbilsförare som monterade stommarna, säger han.

Artikelbild

| Erik Wilén bygger av korslimmat trä. Det här huset ska bli visningshus till en början.

– Tack vare att insidan är färdig, så behöver vi inte snickra.

Träbyggnader har konstruerats sedan 1200-talet, så det är inget nytt. Men själva träbyggnadstekniken har utvecklats genom åren.

Artikelbild

| Så här kommer huset i Lindö att se ut.

– Jag märker att kunder intresserar sig för byggtekniken. De värdesätter vad det är de bor i och känner ansvar för vilken boendemiljö de vill att deras barn ska växa upp i, säger Erik Wilén som även avser att samarbeta med sin hustru, Maria Wilén, yrkesmässigt framöver:

– Hon har utbildat sig till inredare. Då får kunderna hjälp med interiör, färger, möbler och alla detaljer kring det.