Stora mängder av den ökända vandrarmusslan har på mycket kort tid etablerat sig i sjön Glan. Nu oroar sig experter för följderna av de snabbt växande kolonierna.

– Vi vill informera alla berörda för att begränsa musslans spridning, säger vattenekologen Erik Årnfeldt vid länsstyrelsen i Östergötland.

Det var för ett par veckor sedan som olika sommarstugeägare vid Glans södra delar hörde av sig till länsstyrelsen.

Artikelbild

– De berättade att de skär sig på fötterna när de badar, säger Erik Årnfeldt som genast misstänkte vad det handlade om.

Sylvass

Vandrarmusslan blir sylvass om den går sönder och kan därför orsaka problem vid badklippor, på badstegar, bryggor och på badflottar där den fäster sig med starka trådar. Den har funnits i Mälaren och Hjälmaren sedan 1920-talet och sakkunniga på området har förvånats, men varit lättade över att den inte gått vidare till andra vattendrag.

Medvetna om att vandrarmusslan kan ställa till mer omfattande problem än skärsår åkte tjänstemän från länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till Glan för att se om den verkligen etablerat sig.

– När vi såg hur stora musselkolonier det var blev vi förvånade. Det var enormt, de täckte varenda sten helt och hållet på den plats vi besökte.

Den lilla musslan sitter i stora klasar på alla fastare underlag; stenar, trä, bryggor, rep och även på andra musslor.

– Det finns positiva effekter också eftersom den renar övergödda vatten och samtidigt näringsberikar näringsfattiga bottnar, säger Erik Årnfeldt.

– Men de negativa effekterna överväger helt klart, säger Jakob Bergengren som är utredare på enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Har kostat miljarder

I andra länder har den snabbförökande musslan hindrat funktionen i exempelvis dammluckor och kraftverk – något som experterna befarar problematiskt för Göta Kanals slussar och för Norrköping Vatten.

– I USA har den kostat många miljarder, säger Erik Årnfeldt.

– I London rensade man förra året bort 800 ton vandringsmusslor inifrån ledningar och tankar. Där blev man tvungen att stänga av och ta till gift och sedan skrapa bort musslorna, säger Jakob Bergengren på HaV.

Men gift ser experterna som en omöjlig lösning i Glan. Det enda som hjälper är att skrapa bort musslorna om och om igen. Även i Roxen har länsstyrelsen sedan dess gjort fynd varför man befarar att en spridning kan gå snabbare än förr.

– Vi vill inte att den ska ställa till med bekymmer och bli mer allmänt förekommande genom spridning genom Motala Ström och Göta Kanal, säger Erik Årnfeldt och poängterar vikten av att rengöra båtar och fiskeredskap som används i flera sjöar.