Familj fick in bil i trädgården - får betala

Den flygande bilen orsakade skador i familjens trädgård – en händelse som kommer kosta familjen många tusenlappar.

Jimmy Holmlund visar hur bilen kom in i familjens trädgård i början av augusti.

Jimmy Holmlund visar hur bilen kom in i familjens trädgård i början av augusti.

Foto: Erik Johansson

Norrköpings kommun2019-09-18 18:00

I början av augusti vaknade en familj i Strömsfors utanför Norrköping av en kraftig smäll – en bil hade i hög hastighet kört av E4, gjort en lång luftfärd och slutligen hamnat i familjens garage. Bilen började brinna och Jimmy Holmlund, som oväntat fick bilen i sin trädgård, släckte elden med sin pulversläckare och högtryckstvätt, för att kunna hjälpa personerna som färdades i bilen.

Efter det har det varit många turer för familjen för att få garaget lagat och tomten i skick igen.

Familjens eget försäkringsbolag tar inte kostnaden för att det är en bil som orsakat skadan. Bilen var oförsäkrad och dessutom inte påställd, då är det i stället Trafikförsäkringsföreningen, TFF, som kan hjälpa familjen med ersättning för skadorna. 

Familjen har själv fått ta kontakt med företag och begära offert på kostnaden för att återställa garaget och trädgården. Delar av kostnaden, 9 000 kronor, kommer de att få stå för själva.

– TFF står för kostnaden för jobbet, men de gör ett åldersavdrag med 50 procent på materialkostnaden, det blir väldigt många tusenlappar för oss, säger Jimmy Holmlund.

De utlägg familjen får göra kan de sedan kräva av dem som orsakat skadan, i det här fallet personerna som färdades i bilen. 

– Det kommer ju att dröja innan det skulle kunna ske. Först ska det vara rättegång, sen ska de bli fällda för brottet, det blir mycket pengar för oss att ligga ute med, säger Jimmy Holmlund.

Thomas Stenqvist arbetar som skadechef på TFF. Han förklarar varför familjen måste bekosta en del av skadorna själva.

– Enligt skadeståndslagen ska den som drabbas av en skada bli kompenserad så att hen kommer i samma ekonomiska situation som innan skadan. Det kan innebära att när vi ersätter ett begagnat garage med ett nytt, så kan den drabbade få bekosta en liten del av det nya garaget själv.   

Men är det rimligt att ett brottsoffer själv ska få bekosta skadorna?

– Jag kan förstå att det blir stora konsekvenser för den som drabbas, med obehaget det inneburit och tiden det tar att återställa garaget, men vi hjälper till så långt som lagen tillåter, säger Thomas Stenqvist.

För familjen har turerna efter olyckan i början av augusti vållat mycket oro och bekymmer. 

– Vi har inte direkt bett om att få en annans bil in i garaget, ändå är det vi som måste betala för delar av skadorna. Det känns inte rättvist, suckar Jimmy Holmlund.

Räddningstjänsten jobbade med att lyfta bort den demolerade bilen efter olyckan i början av augusti.
Räddningstjänsten jobbade med att lyfta bort den demolerade bilen efter olyckan i början av augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!