– Se till att ha ljudlöst på telefonerna så gör vi oss redo för en tagning till! hojtar inspelningsledare Sandra Tengvall medan allt fokus riktas mot skådespelarna Lukas Ahlin och Ebba Joelsson i en nyckelscen.

Himlens tunna molnslöja dämpar kontraster och är perfekt för dagens filminspelning i naturreservatet vid Ågelsjön. Den trolska naturen med vatten och berg är fond i en del av den trailer som filmteamet tar fram för att deras exekutiva producent ska kunna övertyga andra om styrkan i den tänkta fantasyserien – fyra säsonger med åtta avsnitt i varje.

Ett 20-tal personer arbetar med filmen denna dag och kärntruppen kommer från Runda Bordet film AB i Norrköping. Hittills är det i princip en noll-budget-produktion, med undantag för 20 000 kronor i talangutvecklingsbidrag från Film i Öst.

Artikelbild

| Lukas Ahlin och Ebba Joelsson spelar huvudrollerna i den fantasyserie för tv som har skrivits av Runda Bordet film AB i Norrköping.

– Alla som är här drivs av drömmen att få göra det här verkligt. Alla går in med sin arbetsinsats som bidrag, säger Sandra Tengvall och tillägger att de allra flesta i teamet är från trakten.

– Det är vårt bolags ambition att verkligen utnyttja resurserna som finns här i länet. Det känns superfint.

Ofta utgår fantasy-berättelser från mörkerfurstar, halvgudar och drottningar, men här lyfts vanliga människor fram i handlingen. Den tänkta tv-serien är en berättelse om syskonen Yrja och Almar som försvinner åt olika håll när de tvingas på flykt.

– Deras by är deras värld och när den slås i spillror kastas de ut i en värld med konflikter som de inte begriper sig på, säger Måns Ahlin som är chefsfotograf på inspelningen.

Artikelbild

| Filminspelning vid Ågelsjön. Ett 20-tal personer ingår i teamet som spelar in en trailer för tv-serien med arbetsnamnet "Ödesväv".

Trion Johan Wåhlin, Sandra Tengvall och Måns Ahlin skrev manus 2015 och tog bland annat intryck av den stora flyktingströmmen från Syrien som kom under året.

– Bra fantasy tar avspark i verkligheten och vi tog intryck av flyktingsituationen, men också den arabiska våren. Vi har också sneglat på det amerikanska inbördeskriget och konflikten om slaveriet. Men eftersom det är fantasy finns också mystik med i bakgrunden, berättar Måns Ahlin.

Artikelbild

– Men vi håller låg profil med det övernaturliga. Istället vill vi visa vilken avgörande effekt den lilla människan kan ha, säger Sandra.

Arbetsnamnet "Ödesväv" syftar på idén om ett förutbestämt öde.

Artikelbild

| Regissören Johan Wåhlin och regiassistenten Tove Folkesson pratar med skådespelaren Lukas Ahlin innan tagning.

– Här följs flera karaktärer vars vägar korsas och vävs ihop med varandras, säger Sandra.

– En fråga som vi tar upp är hur man kan mötas efter traumatiska och uppryckande händelser. Där kan vi också dra en parallell till Syrien och radikalisering. Man kan hamna på olika sidor i en konflikt. Bror kan slåss mot bror, syster mot syster. Kanske hamnar vår berättelse där, säger Måns.

Artikelbild

I veckan fortsätter inspelningen i Gottenvik och Glans kalkbrott. Det finns en stark vilja i filmteamet att lyfta fram länets unika miljöer.

– Vi är ju från länet och älskar naturen här omkring. Ågelsjön, kalkbrottet, Kolmården och Vikbolandet bjuder på storslagna filmvyer, säger Måns.

Artikelbild

| Chefsfotografen Måns Ahlin tittar in i kameran.

Om tv-serien blir verklighet återstår att se, men trailern – alltså smakprovet på serien – som nu tas fram är ett led i arbetet med att sälja in den.

– För oss är inspelningen ett sätt att undersöka om vi kan göra fantasy snyggt, trovärdigt och bra. Den andra frågan är om det finns en publik som vi kan nå, säger Sandra Tengvall.

Artikelbild

| Ebba Joelsson gör huvudrollen som den rebelliska slaven Yrja.

Vad tror du själv?

– Jag tror stenhårt på att det finns en publik och att vi kan nå ut. Vi känner själva att det här är något man vill se. Men vi behöver marknadsföring för att det här ska lyfta och bli möjligt.