På kort tid har flera fårfarmare utsatts för vargattacker i Östergötland. Vargen har inte nöjt sig med att riva ett får utan har dödat långt fler än en ensam varg orkar äta. Zoologen och vargexperten Mats Amundin förklarar varför:

- Vargen har ingen avstängningsknapp när den dödat ett djur, i stället triggas det till att döda flera. Lite grann som vi människor när vi är på buffé, säger han.

I naturen jagar den vilda vargen ofta råddjur, älg och andra vilda djur. Då springer vargen efter djuret för att trötta ut det och om den kommer åt biter den bytet i benen. När vargen lyckats fälla bytet biter den det i halsen för att döda det.

Artikelbild

| Vargarna på Kolmårdens djurpark äter ett par kilo kött i veckan, de vilda vargarna som rör sig mer äter något mer än så.

Van att misslyckas

Får däremot, har tappat en del av sitt naturliga undvikande beteende, och i hägn har de heller ingen stans att fly. Därför blir de ett förhållandevis lätt byte för vargen, som är van att misslyckas med att fånga sina byten och ofta går hungrig.

- Det gör att när vargen dödat ett får triggas den till att döda ett och ett till. Det kan man inte klandra den för, den följer det som är genetiskt bundet i kroppen på den.

Mellan dödandet stannar den inte upp för att äta, utan reagerar i stället direkt på de andra djuren som rör sig i hägnet och överger bytet den fällt för att fälla ett till.

Artikelbild

| Mats Amundin, Zoolog och vargexpert på Kolmårdens djurpark.

De tama vargarna på Kolmårdens djurpark äter ett par kilo kött i veckan, och de vilda vargarna något mer då de rör sig mera. Vad Mats Amundin känner till finns inget etablerat vargpar i Östergötland utan vargarna jagar en och en.

– Det finns effektiva elstängsel som håller vargen borta och som man kan få bidrag för att sätta upp av Länsstyrelsen.