– Jag tycker att det har gått bra, trots att det första dagen var lite för varmt och sedan regnade idag, säger Camilla Andersson, ordförande i Nöjeskarusellen som arrangerar Karnebåtfestivalen.

I mer än 30 år har Nöjeskarusellen funnits och de flesta av de åren har det även hållits Karnebåtfestival i Valdemarsvik.

I år är det omkring 25 personer som helt ideellt jobbar med att få allt praktiskt runt festivalen att fungera.

Artikelbild

| Färgsprakande Bolivia kommittén från Norrköping dansade sist i karnevalståget.

Camilla Andersson torkar av regnblöta bord med en gul trasa och säger att det är för att det är så roligt som hon vill vara med och arrangera festivalen.

– Om jag hinner uppleva något själv? Jo då, igår hann jag med att titta lite på Waldemars salongers uppträdande.

På turistbyrån konstaterar man att det - som vanligt när det är festival - är fullt i gästhamnen men att det sålts ovanligt många paraplyer i år.

Karnevalståget fick starta en halvtimme tidigare än vad som var planerat för att alla skulle hinna med att få sin del av både samba och fotboll.

Artikelbild

| Unidos do samba dansar på festivaler i hela landet för att visa brasiliansk dans och kultur.

– Samtidigt som slutsignalen gick i förra matchen plingade det till i min telefon och någon frågade om vi skulle visa matchen på storbildsskärm på torget, berättar Camilla Andersson.

– Det var klart att vi skulle.

Artikelbild

| Inget karnevalståg utan starka färger och mycket plymer. Dansarna tillhör Unidos do Samba från Stockholm.

Lagom till den första trumvirveln som signalerade starten för karnevalståget upphörde regnet och helt plötsligt kantade hundratals personer Storgatan som ville se årets sambadansare.

En halvtimme senare var alla sittplatser framför TV:n på Sparbankstorget upptagna och fler stolar fick bäras fram.

Artikelbild

| Djup koncentration visade de här flickorna i gruppen Centro Cultural från Norrköping.

Då hade ett gäng män och kvinnor klädda i gula och blåa fotbollströjor väntat på plats i mer än en timme.

– Det gäller att ha säkra en plats under tak och där man ser TV:n bra, säger Lena Bildfeldt. Alla sju vid bordet tippade seger till Sverige.

Artikelbild

| Vännerna från båtklubben var i god tid för att se kvartsfinalen i fotbolls-VM. Från vänster Lena Bilfeldt, Magnus Jansson, Anders Löfgren, Helena Johansson, Johan Nilsson, Anna Johansson och Johan Andersson.

Ungefär samtidigt som gänget från båtklubben slog sig ned vid det väl utvalda bordet lärde sig snart femåriga Ella Linder att göra jonglörbollar av ballonger och vetemjöl. Först en, sedan vill hon göra ett par till med hjälp av Maria Gullqvist och Maija Suomalainen från den ideella konst- och kulturföreningen Hållplats i Valdemarsvik.

– Vi är med på festivalen för att visa barn och ungdomar att man kan göra roliga saker som inte kostar en massa pengar, säger Maija Suomalainen.

Artikelbild

| Centro Cultural från Norrköping kom till Karnebåtfestivalen med en av de större grupperna.

– Det är viktigt att det finns något för alla.