Tanken med projektet är att undervisa skolor och andra verksamheter runt om i landet där människor med funktionshinder verkar. Karin Granholm är projektledare såväl som producent för filmerna och tycker att det är bra att de visas.

– Det är väldigt viktigt att visa att ingen
människa ska behöva vara rädd för att använda sociala medier. Med hjälp av de
här filmerna kan vi starta samtal som gör att den som blivit utsatt för
tråkigheter på nätet vågar be om hjälp, säger hon.

Filmerna som är fiktiva har inspirerats av verkliga erfarenheter och är till för att skapa en större förståelse för vilka kommentarer och situationer som kan uppstå på nätet. Efterfrågan på filmerna har varit stor och nyligen blev det klart att Allmänna arvsfonden kommer finansiera spridningen av dem det kommande året.

Artikelbild

| Karin Granholm är projektledare för filmerna om diskriminering.

– Nu kan vi lyfta det här ämnet ännu mer och skapa en större diskussion nationellt. De kommer släppas på Youtube senare i maj och vi ser väldigt gärna att folk sprider de så gott de kan. Genom att vi ökar medvetenheten om näthat kan vi få folk att fråga sig själva vilket beteende som egentligen är okej på internet, säger hon.

Inspelningarna startade redan i slutet av oktober har varit en del av ett stort arbete för att ge verktyg till de människor som blir utsatta för elaka kommenterar och kränkningar. Patrick Bunting spelar huvudrollen som karaktären Wilhelm har spelat teater förut men aldrig tidigare varit med i en film.

– Det bästa med det här har varit att filma de olika scenerna. När något gick fel så var det bara att göra om det. Jag ger projektet "dubble thumbs up", säger Patrick Bunting.

En annan som aldrig tidigare jobbat med film är Marielle Danielsson som spelar karaktären Isabella. Trots en viss osäkerhet inför projektet tyckte hon att det har varit väldigt kul att arbeta med film.

Artikelbild

| Claudio Flores, Marielle Danielsson och Patrick Bunting är några av de som är med i filmerna.

– När de ringde och frågade om jag ville vara med kändes det nervöst men det gick bra i alla fall. Det har varit väldigt kul att spela in, säger hon.

I maj släpps även en handbok som ska ge tips och råd till personer som blivit utsatta för näthat.

Artikelbild

| Patrick Bunting spelar huvudrollen som Wilhelm.

– Tanken är att den ska guida personer i hur de söker hjälp om de känner sig kränkta. Där kommer det finnas checklistor för källkritik, uppgifter om vilken hjälp som finns att få samt allmänna tips på hur man exempelvis blockerar personer om det behövs, säger Karin Granholm.