Finsktalande behövs i äldreomsorgen

Brist på tvåspråkiga undersköterskor är ett problem inom äldreomsorgen. Det är svårt att uppfylla kraven som finskt förvaltningsområde.

Maria Pöllä berättar om sitt liv för de centerpartistiska riksdagsledamöterna Linda Ylivainio och Magnus Ek vid deras besök i Norrköping på måndagen.

Maria Pöllä berättar om sitt liv för de centerpartistiska riksdagsledamöterna Linda Ylivainio och Magnus Ek vid deras besök i Norrköping på måndagen.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-11-12 09:00

– Det hade inte varit möjligt utan enskilda människors kamp att genomdriva minoritetslagens krav, sa Linda Ylivainio, (C) riksdagsledamot, när hon besökte äldreboendet Pimpstensgatan 3 på måndagen.

Där berättade Marja-Leena Laukkanen och Marja-Liisa Oravainen från föreningen Aftonstjärnan om hur de under många år kämpade för att få ett till ett finskt äldreboende i Norrköping.

Kommunen sa nej. I stället blev det en kompromiss där vissa avdelningar har finsk profil. Vårdbehovet går före behovet att genom språket förstå och bli förstådd. På Pimpstensgatan 3 bor 20 äldre sverigefinnar. De har alltid möjlighet att prata med finsktalande personal.

Maria Pöllä har bott på Pimpstensgatan i drygt ett år. När hon berättar att hon är född i en liten ort 30 kilometer söder om Leningrad får Linda Ylivainio, som själv kommer från Tornedalen, tårar i ögonen.

– Jag blir så rörd över att träffa en äkta Ingermanlänning, säger hon innan hon samlar ihop sig och förklarar att hon sitter i riksdagens konstitutionsutskott och arbetar speciellt med att följa minoritetsfrågorna.

Norrköping är ett finskt förvaltningsområde sedan år 2000. Det innebär bland annat att det ska finnas finsktalande personal på de äldreboenden där det bor sverigefinnar.

– Det är en stor utmaning att hitta undersköterskor att anställa, ännu svårare är det att hitta tvåspråkiga. Problemet kommer att bli ännu större när flera medarbetare går i pension, berättade Pia Bravo Sonesson, verksamhetschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!