På en skakig lina från ett blåsigt och kallt Lesbos når vi 34-årige Norrköpingsbon Charbel Gabro, som precis är på väg ut på en livräddningsövning. Redan förra året, när flyktingskrisen var som allra värst, var Charbel Gabro på plats på Lesbos för att hjälpa till. Och direkt efter hemkomsten föddes tanken om att åka tillbaka igen.

– Jag visste att jag skulle åka tillbaka, men inte när eller hur. Men jag tänkte att det skulle vara en speciell dag och tid och det är ju julen. Det är skönt att fira jul med familjen, men det här är en jul som jag verkligen kommer att minnas, säger den svenske hjälpearbetaren Charbel Gabro.

Han åkte ner redan för en vecka sedan och är stationerad med andra hjälparbetare på stränderna med utsikt mot Turkiet, där de arbetar på nätterna för att ta emot flyktingbåtarna.

– Det är flera tusen som är fast på ön fortfarande. Förra året kom det kanske 5000 per dag, men nu är det inte lika mycket. Nu kommer det kanske en båt per natt. Det är bara på nätterna de kommer, för annars blir de tagna av den turkiska polisen, säger Charbel Gabro.

Julaftonen kommer Charbel Gabro spendera i ett närliggande läger med flera tusen flyktingar, där han kommer att ha med sig presenter och dela ut till barnen. Men han är ännu osäker på hur det kommer att vara.

– Det vet jag inte än. Det kan bli kaos eftersom det är så jättemånga flyktingar här fortfarande, men vi kommer att göra det bästa utav situationen. Vi kommer att göra det bästa för att sprida julstämning. Det här är mitt sätt att ge tillbaka det lilla jag kan. Jag tycker att alla där hemma ska fråga sig vad de kan göra för att hjälpa till, hälsar Charbel Gabro.