Anna Karlsson från Norrköping vann delad förstaplats i Floristgrenen av Yrkes-SM. Nu ska hon tävla mot Europas elit i Yrkes-EM, med lite tur väntar också världsmästerskapen där de bästa yrkesutövarna under 23 år möts. En vinst i tävlingen kan vara en stark merit på arbetsmarknaden. Mästerskapen är ett försök att höja statusen och kvalitén på yrkesutbildningar. Dessutom får länderna som deltar chans att mäta sina utbildningar mot varandra.

Hårdträning

– Det börjar kännas nära inpå nu, jag är nervös! Berättar Anna som ligger i hårdträning inför EM.

Hon har tilldelats en slags mentor som ska hjälpa henne att utvecklas. Mentorn är den yrkesverksamma Sara-Lisa Ludvigsson. När de inte träffas för att skapa buketter och andra blomsterarrangemang hörs de över mail där de diskuterar idéer inför tävlingen.

– Jag har redan utvecklats mycket av det här. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt hela tiden. Säger Anna och fortsätter.

­– Störst konkurens finns nog i norden, särskilt Finland. Österrike ska också vara farliga har jag hört.

För att lyckas i tävlingen krävs inte bara yrkeskunskap, man måste också kunna hantera pressen i tävlingsmomentet. Därför har Anna och de andra utövarna, som är allt från plattsättare till möbelsnickare, fått coachning av Teamleaders som lär dem hur de ska hantera bland annat tidspress.

Inga självklarheter

– Min skola hade bara två platser till SM, jag fick ingen av dem. Men så kunde en av de tävlande inte längre vara med, då fick jag hoppa in, berättar Anna.

Inte heller yrkesvalet var satt innan gymnasiet.

Den som inte deltar kan besöka Tävlingarna i Göteborg den första till tredje december för att heja på deltagarna och lära sig om de 35 yrkeskategorierna. På plats kommer det att finnas 500 deltagande från 28 länder. Årets tävling blir den största i Yrkesmästerskapens historia.