Föraren fortsatte trots polisens spikmatta

På nyårsafton 2018 vägrade en Norrköpingsbo att stanna för polisen. Nu döms han för flera brott.

Trots att polisen använde spikmatta, fick man inte stopp på den påverkade bilföraren.

Trots att polisen använde spikmatta, fick man inte stopp på den påverkade bilföraren.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-09-22 21:30

Den 31 december 2018 noterade en polispatrull att en skåpbil körde lite vingligt på en länsväg i Sörmland. Trots att blåljus slogs på stannade inte föraren. Polisen beslutade sig för att använda sig av en spikmatta för att stoppa fordonet, men trots att bilen hade trasiga däck fortsatte bilföraren att köra. 

Färden tog slut när polisen prejade ner bilen i diket, men bilföraren vägrade att komma ut. Flera poliser fick då slita ut mannen ur bilen och använde sig bland annat av pepparspray för att till sist kunna sätta på honom handfängsel.

– På grund av mannens beteende får vi ett högt säkerhetstänk och agerar så att ingen ska bli skadad, uppger en av poliserna i förhör.

En undersökning av bilföraren, en 51-årig man från Norrköping, visade att han var påverkad av narkotika i form av amfetamin och alprazolam. Han saknade dessutom körkort. Mannen döms därför för olovlig körning, rattfylleri och våldsamt motstånd. Påföljden blir dagsböter 120 om 160 (19 200 kronor).

Mannen har erkänt olovlig körning och rattfylleri.

– Vid tillfället hade jag bråkat med min familj och var inte helt stabil i humöret. När polisen signalerade var det bara en korkad idé jag fick att låta bli att stanna, uppger mannen i förhör.

Bilföraren förnekar dock våldsamt motstånd. Han anser att polisens ingripande var "onödigt brutalt". Enda anledningen till att han krängde med kroppen var för att polisernas grepp gjorde ont.

Norrköpingsbon döms även för rattfylleri och ringa narkotikabrott den 28 december 2018.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!