Under måndagen var Kristdemokraternas partiledare på besök i Norrköping. Att partiet har vind i seglen inför EU-valet – och just nu ligger på 12,4 procent enligt Sifo – tycker hon inte är så konstigt.

– Vi räknades bort helt för ett par år sedan. Nu tar vi väljare från nästan alla partier. Kanske inte Fi, men det sker brett, säger hon.

Ebba Busch Thor menar att EU riskerar att slitas sönder från två håll.

Artikelbild

| Johanna Trapp och Jacob Åberg skolkade från skolan för att träffa Ebba Busch Thor.

– Dels från de som är väldigt populistiskt EU-kritiska, men också de – som Liberalerna och Socialdemokraterna – som är beredda att släppa mer och mer makt till EU och till sist göra det till en superstat.

EU får inte enligt Kristdemokraterna tillåtas få för mycket makt. Därifrån kom deras slogan "Make EU lagom igen", som har provocerat vissa som menar att det är en flirt med Donald Trump. Ebba Busch Thor hävdar dock att det är tvärtom.

– Trump vill göra "great", vi vill göra lagom. Värna unionens framtid och att hålla emot de som vill att EU ska lägga sig i arbetsrätt, föräldraledighet och beskattning. Ger vi EU den makten kommer vi att få se fler länder gå samma väg som Storbritannien, fler som gör "exit". Det vore förödande.

Under en debatt i SVT sade Ebba Busch Thor nyligen att "vi hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas de inte?". Uttalandet har fått kritik, men Ebba Busch Thor menar att hon fått uppgifterna från Brottsförebyggande rådet, där kvinnor har rapporterat in vad de har blivit utsatta för.

Artikelbild

| "Trump vill göra "great", vi vill göra lagom", säger Ebba Busch Thor (KD) apropå partiets slogan.

– Vi kräver fler poliser, bättre utredningsresurser för att hantera det här. De som begår den här typen av brott och inte är svenska medborgare, de tycker vi ska utvisas och det sker i väldigt få fall i dag.

Bland åhörarna i Hörsalsparken fanns Johanna Trapp och Jacob Åberg, båda från Linköping.

Artikelbild

| "Vi tar väljare från nästan alla partier. Kanske inte Fi, men det sker brett", säger Ebba Busch Thor (KD).

– Jag har lektion nu egentligen, men ville höra på Ebba, säger Johanna.

Så du skolkar?

Artikelbild

– Ja, så är det...! Men Ebba är en stor förebild för mig.

Jacob håller med. Ett problem är dock att de båda är 17 år och får alltså inte rösta i årets val.

Artikelbild

– Det är synd, säger Jacob.