Musik, måleri och en härlig energi sprids runt om i Vilbergens centrum under den soliga förmiddagen när massor med barn från förskolan Galaxen och Berlocken ska ha den årliga förskolans dag, något som förberetts och längtats efter länge. Syftet med Förskolans dag är att visa upp den verksamhet som de bedriver och att skapa en positiv bild av förskolan, men även för att göra något för barnen.

– Vi har pratat med barnen om dagen och att det kommer vara fest med mycket folk och att vi ska måla och ha kul tillsammans. De tycker att det är jättekul och har frågat massor med frågor om när det börjar, när vi ska gå och så vidare, berättar Elin Ödmark, förskolepedagog på Galaxens förskola.

Konceptet har pågått i tre år, men har varje år utvecklats. Från att endast gå en parad runt centrum, till att besöka äldreboendet Träffpunkten, till att i år för första gången bjuda in till fest i Vilbergens centrum. Årets fest inleds av paraden med musik, dans och sång, och fortsätter sen vidare in på äldreboendet Träffpunktens innergård för att visa upp sig för de äldre. Vidare tar de sig till Vilbergens centrum där alla barnen ska skapa Vilbergens största konstverk, Elins egen idé.

Artikelbild

| Barnen från förskolan Galaxen i full gång med sina konstverk.

– Idén väcktes när jag såg filmen "Tårtgeneralen" där de gör världens största smörgåstårta för att sätta Köping på kartan. Där väcktes min tanke om att vi på förskolan skulle kunna använda oss av den idén och göra någonting för att lyfta förskolan, berättar Elin.

Det finns fem olika stationer, med fem färger som står för ord som är förskolan Galaxens vision, som nyfikenhet eller utforskande. Delarna kommer sen att sättas ihop och bli ett jättestort konstverk.

– Konstverket ska sen ställas ut på Vilbergens bibliotek, men även för att uppmärksamma förskolan, berättar Elin.

Barnen har varit med i förberedelserna av paraden och festen genom att de har gjort olika skyltar och dekorationer som de hade med i paraden. En som var med och hjälpte till att måla och skriva på skyltarna i paraden var Melvin, snart 6 år, som tycker att Förskolans dag är det bästa med förskolan.

Artikelbild

| Alla barnen var delaktiga i skapandet.

– Det är kul för att det är roligt, säger Melvin.

Elin poängterar verkligen hur uppskattat det är att de genomför förskolans dag varje år.

Artikelbild

| Elin Ödmark, förskolepedagog på Galaxens förskola.

– Det är så härligt att det kommit både pensionärer och andra som passerar genom centrumet. Det märkt verkligen att det är uppskattat att vi rör oss i närområdet, säger Elin och ler.