"Försvarsmakten & Racing på schemat" är en turné som just nu besöker ett antal gymnasieskolor i landet. Budskapet är att både Försvarsmakten och racingvärlden kan erbjuda jobb till tekniker och mekaniker.

– Vi har haft lite svårt att nå ut med vårt budskap att vi kan erbjuda en rad olika jobb med häftig teknik inom Försvarsmakten. Vi vill lyfta fram möjligheten att ha försvarsmakten som arbetsgivare och få chansen att jobba med väldigt mycket spännande teknik, säger rekryteringsofficer Jonas Buhre.

Försvarsmakten parkerade ett av sina terrängfordon utanför fordonsprogrammet hos Eber på Bråvalla och inne i skollokalerna fick eleverna veta lite mer om olika yrken inom Försvarsmakten. Jonas Buhre gick hastigt igenom hur ett Jas-plan fungerar och eleverna fick chans att titta närmare på olika mekaniska mindre delar av planet.

Artikelbild

| Abdinasir Mohamed, till vänster, och hans klasskompisar på Eber i Norrköping fick chansen att titta närmare på den STCC-bil som Oskar Krüger, till höger, visade upp.

– Det behövs tekniker överallt idag så det är jätteviktigt för oss att synas. Våra rekryteringsbehov är mycket stora, säger Jonas Buhre.

Gymnasieeleverna på Ebersteinskas fordons- och transportprogram samt industritekniska programmet fick chansen att titta närmare på den terrängvagn som Försvarsmakten hade tagit med sig och många passade på att ställa frågor.

– Teknikbranschen har enorma rekryteringsbehov och växer stadigt. Vi har ganska gott om sökande och i höst börjar 51 nya elever hos oss, säger PA Willners, lärare på fordonsprogrammet.

Terrängvagnen väckte gymnasieelevernas intresse och inne i en av hallarna stod ett annat fordon på besök som väckte minst lika mycket intresse. Det var en knallgrön STCC-bil av märket Volkswagen Golf. Ett fordon med 350 hk som gör 240 km/h och som är värd runt en miljon kronor. Och som också behöver mekaniker för att presentera på topp.

Artikelbild

| Oskar Krüger, till höger, visade STCC-bilen för gymnasieeleverna på Eber. Abdinasir Mohamed, till vänster, fick se miljonbilen på nära håll.

– Teknikeleverna brukar tycka det är kul att titta närmare på bilen. Att bli mekaniker till den här bilen är ju också en inriktning man kan välja om man går fordonsprogrammet till exempel, säger Oskar Krüger som visade fordonet.

Oskar Krüger berättade allt om STCC-bilen för gymnasieeleverna och en av dem som stannade till lite extra var Abdinasir Mohamed.

Artikelbild

| Försvarsmakten behöver antälla och rekryteringsofficer Jonas Buhre berättade bland annat om hur en Jas-motor fungerar när han mötte eleverna på Eber i Norrköping.

– Jag trivs jättebra på Ebersteinska, men jag ska inte bli mekaniker. Jag har bestämt mig för att bli billackerare och det verkar finnas bra jobbmöjligheter direkt efter skolan, säger Abdinasir Mohamed, som går första året på Ebersteinska.