Gamla huset kan bli till ny restaurang

Hyresbostäder vill satsa i Åby. Planerna rymmer 40–50 nya lägenheter samt en ombyggd brandstation.

Den nedlagda brandstationen i Åby var på väg att rivas. Nu vill Hyresbostäder köpa fastigheten och bygga om den till kommersiell verksamhet.

Den nedlagda brandstationen i Åby var på väg att rivas. Nu vill Hyresbostäder köpa fastigheten och bygga om den till kommersiell verksamhet.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-15 06:00

Förra året lämnade Norrköpings kommun in en ansökan till bygg- och miljökontoret om att riva den gamla brandstationen på Konsumvägen/Katrineholmsvägen i Åby. Men nu kan byggnaden få nytt liv. Hyresbostäder, som redan äger grannfastigheter, vill nämligen köpa fastigheten av Norrköpings kommun. 

– Vi vill gärna ha kvar brandstationen. Den passar bra in i våra planer, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.

I den fördjupade översiktsplanen för Åby/Jursla nämns brandstationen som en byggnad av stort värde, klass II. Hyresbostäder anser att huset är värt att bevara. 

Vad vill ni göra med fastigheten?

– Det är svårt att göra om den till bostäder. Vårt mål är att våra hyresgäster ska kunna använda lokalen för diverse aktiviteter. Vi tittar på kommersiell verksamhet i form av kiosk, pizzeria eller restaurang, säger Löfgren.

Ett köp av den gamla brandstationen ingår i bostadsföretagets framtida satsning på Åby.

– Vi har märkt att Åby är ett väldigt attraktivt område. Dels är det många som vill flytta dit, dels vill man bo kvar efter att man kanske sålt sin villa i området. Vi vill bygga två–tre nya bostadshus som ska ge 40–50 nya lägenheter, säger Lars Löfgren.

De nya fastigheterna ska anpassas till området och skapa en möjlig torgmiljö mot korsningen Konsumvägen/Katrineholmsvägen och mot den gamla brandstationen.

– Det är ett bra läge, med ett parkområde precis intill, säger Löfgren.

Då kommunen också äger mark i området vill Hyresbostäder gemensamt med samhällsbyggnadskontoret arbeta fram en ny detaljplan. 

– Jag tror vi kan hitta gemensamma lösningar för en utveckling av området, säger Löfgren.

Markanvisningsärendet för del av Ättetorp 2:1 och Kvarntorp 7:3 finns på dagordningen när samhällsplaneringsnämnden har sammanträde den 15 oktober. 

Enligt ett pressmeddelande från Norrköpings kommun görs bedömningen att en direkttilldelning av marken "väl möter kommunens krav och förväntningar för området".

En värdering av marken ska göras av en oberoende värderingsman. En direkttilldelning till Hyresbostäder anses enligt pressmeddelandet inte resultera i någon förlust då marken säljs för marknadspris. 

Om beslutet blir positivt så ska en ny detaljplan arbetas fram. När den vunnit laga kraft, vilket kan ta upp till två år, kan själva bostadsbyggandet inledas. Färdiga bostäder kan vara på plats någon gång under 2024, som tidigast.

På den här platsen kan det komma att bli nya bostäder i Åby.
På den här platsen kan det komma att bli nya bostäder i Åby.
Karta: Konsumvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!