Gick in i väggen – sedan blev hon företagare

"Det bästa är friheten och kunderna. Men det blir ensamt ibland", säger Kristin Brolinson som startade eget för ett par år sedan.

"Det är roligt att vara egen. Jag gillar kontakten med kunderna", säger Kristin Brolinson.

"Det är roligt att vara egen. Jag gillar kontakten med kunderna", säger Kristin Brolinson.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-10-20 20:00

Vi möts i den lilla butiken i Smedby. Det är trångt och fullt med inredningsdetaljer. Här har Kristin Brolinson sin inredningsbutik S.t.i.l. Hon kallar den själv för "kvarterets presentbutik". Här finns alltifrån gardiner som hon själv syr upp till mindre saker som hon tar in till butiken. 

Kristin Brolinson jobbade till 2015 som textil- och engelskalärare i grundskolan. Redan 2014 gick hon in i väggen.

– Efter mitt tredje barn brakade min kropp ihop och jag gick in i väggen. Det hade ingenting med mitt jobb i skolan att göra. Men det blev omöjligt att fortsätta och jag var tvungen att fundera över vad jag skulle göra i stället, säger hon.

Hon berättar att det var en tuff period. Att tankarna for och att hon kände sig som ett enda stort misslyckande. Att inte orka.

– Det var jobbigt att erkänna att jag inte klarade allt som jag klarat tidigare. Det påverkar ditt självförtroende. Men jag visste vad jag kan, vad jag är bra på och vad jag alltid har tyckt vara roligt, säger hon.

Hon kom i kontakt med Arbetsförmedlingen.En idé utkristalliserade sig. Att starta eget. Hon är utbildad på Lennings och har tidigare drivit en inredningsbutik i Holmbo. Den butik som hennes mamma hade under många år och som Kristin Brolinson själv också jobbat i under uppväxten.

– Jag har alltid gillat att jobba med tyger och inredning. När jag väl bestämde mig kändes det som helt rätt. Och när jag satt och talade med min man var han positiv. Han sa "Vi har redan lokalen". Och det har vi ju. Butiken är här, vid vårt hem, säger hon och skrattar.

Nu har det alltså gått två år, lite drygt, sedan hon startade sitt företag. Efter hand har det växt. Det går bättre och bättre. Kunderna börjar hitta till hennes inredningsbutik. I dag jobbar hon mycket med att sy upp på beställning till kunder. Både företag och privatpersoner.

– Jag vill inte ha någon webbshop. Jag vill ha en relation med mina kunder. Jag jobbar mycket med att synas i sociala medier och har stamkunder som kommer hit. Människor som jag vet vad de gillar. Kontakten med kunderna är roligast. 

Att butiken ligger i Smedby var något som var en fördel i början. Hon ville det, tyckte att det var praktiskt. Men även om det kommer kunder till butiken saknar hon något.

– Även om jag jobbar stenhårt för att folk ska hitta hit så är det är inte så mycket flöde i butiken här som jag skulle vilja ha. Det kan bli lite ensamt. Jag gillar att ha folk omkring mig. Det är kanske det jag saknar mest med jobbet i skolan. Alla människor du pratar med. Nu är jag mest här och kommer sällan hemifrån, säger hon.

Så nu börjar en ny idé ta form. En dröm är att utvidga verksamheten och kanske anställa någon. Det här funderar hon mycket på.

– Jag blir inte rik och det är inte själva tanken. Men jag kan leva på verksamheten. En dröm skulle ändå vara att butiken låg på en plats där vi var lite mer synliga. Att jag kunde möta fler kunder. Det skulle göra det hela ännu roligare. Det är något jag funderar på. Vi får se vad som händer. Nu har jag nästan växt ur butiken jag är i, säger Kristin Brolinson.

Hon säger att hon "inte ångrat en sekund" att hon startat eget. Hon gillar friheten och att se att det hårda arbetet ger utdelning. Hon har några råd till den som funderar på att starta eget.

– Man ska vara förberedd på att det är ett hårt arbete. Det är mer än en heltid, även om du inte kan ta ut lön för tiden. Ett tips är att alltid ha ett visitkort med dig. Jag vet inte hur många visitkort jag lämnat efter mig. Men allt för att folk ska komma ihåg dig, säger hon och skrattar.

För Kristin Brolinson har också nätverkande varit bra. Att kunna tala med andra som bidrar med erfarenheter har gjort att hon kanske undvikit problem. Men också fått idéer om hur hon kan jobba. Hon lyfter också fram att det är bra att ha en partner som är engagerad.

– Jag ser positivt på framtiden. Jag har idéer om att jobba med återvunnen textil och skulle kunna tänka mig att samarbeta med andra företagare kring det. Klimatet behöver det. Det går att utveckla mycket mer. Jag hoppas att jag ska kunna anställa någon. För jag vill verkligen växa nu och jag tror att det är möjligt att komma dit, säger hon.

Fotnot: Har du tips på någon annan som också hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget. Hör av dig till oss på tipsa@nt.se. Gärna med lite bakgrundsinformation om vad personen gjort tidigare och vad den gör nu.

Kristin Brolinson  har sin lilla butik i Smedby.
Kristin Brolinson har sin lilla butik i Smedby.
S.t.i.l.

Bolaget heter Brolinson Interior AB.

Registrerades 2016. Första årsredovisningen kom 2017.

Omsättningen för 2018 var 800 000 kronor. Kristin Brolinson räknar med att om sättningen i år blir det dubbla.

Sysslar med inredning. Syr bland annat upp gardiner till restauranger. Säljer också inredning från butiken i Smedby.

Företaget har också sedan det startades bedrivit verksamhet i Arkösund under sommartid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!