Iklädd glitterhandske, svart hatt och en t-tröja med Michael Jackson-motiv gjorde David Johansson entré på scenen först av alla.

– Michael Jackson var den största popstjärnan. Det här är min hyllning till honom, säger han strax före framträdandet.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med funktionsvariationer. När gruppboendet på Egnahemsgatan 13 i Hageby fick en fråga i mejlkorgen om någon ville delta tänkte personalen direkt på David.

Artikelbild

Scencharmör. Magnus Talinsson charmar publiken i gallerian med Sven-Ingvars "Två mörka ögon".

– Han är grym, säger Orhan Jasarevic som jobbar på boendet och hejade i publiken.

David Jackson – förlåt, Johansson – bjöd på lite skön dans som fick publiken att tjoa av förtjusning. Det bidrog säkerligen till att han blev den artist som knep vinsten med sin tolkning av "Billie Jean".

Artisten Linda Bengtzing är den pågående turnéns konferencier. Innan tävlingen drog igång passade många på att ta selfies tillsammans med henne. Hon gav de tio nykläckta Norrköpingsartisterna goda råd och pepp på vägen.

– Jag gillar att du rimmar "tok" med "Facebook", sa hon till Nicolas Carlborg, den ende i startfältet som framförde en egen låt.

Artikelbild

| Selfietajm! Nina Nilsson tar hjälp av Linda Bengtzing för att ta en selfie med artisten som minne av festivalen.

Bidragen bestod bland annat av en bukett välkända låtar. Helene Öhlund sjöng Vikingarnas "Leende guldbruna ögon", Claes Jansson bjöd publiken på "Barfotavisan" och Veronica Edholm framförde Cranberries kraftfulla "Zombie".

– Det känns bra. Många tycker om när jag sjunger den, sa Veronica Edholm direkt efter sitt framträdande.

Artikelbild

Hyllning. Han kan sin Michael Jackson, David Johansson. Och Hagebykillens version av monsterhiten "Billie Jean" får öppna Funiksfestivalen på onsdagskvällen med en sång- och danshyllning till popikonen.

Bakom Funkisfestivalen står Funkisglädje – en ideell förening med syfte att bedriva stödjande arbete inom kultur, idrott och fritid för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tävlingen började i liten skala som Väsby Melodifestival 2011 men har vuxit rejält på bara några år. Sedan tre år hålls finalen på Cirkus i Stockholm. Den 23 april möts där 16 artister från lika många kommuner.

– Finalen är redan full, men nu är vi ute på turné för att göra tävlingen mer känd till nästa år. Den som vinner får publikbiljetter och kan se hur tävlingen går till. De blir vip-gäster, får besöka greeenroom, träffa artister och musiker, säger projektledaren Ann Epstein.

Artikelbild

Egen låt. Nicolas Carlborg framförde sin egen låt "Vänskapsband på internet".

– Men tävling och tävling... Det viktigaste är att få vara med och vara stjärna för en dag, fortsätter hon.

Bland de rutinerade musikerna som medverkar i Funkisfestivalens final finns många kända Norrköpingsnamn: gitarristen Tobbe Fall, trummisen Magnus Fritz och pianisten Calle Flemsten.

Artikelbild

| Klick! Flera förevigar stunden när Veronica Edholm sjunger The Cranberries "Zombie".

– Alla tycker att det här är jättekul. Det roligaste på året, säger Funkisfestivalens kapellmästare Per-Ove "Knappen" Ståhlknapp.