De många flyttlådorna fylls på i samma takt som förråden, som var och ett bär på över en 100-årig historia, töms. Personalen och barnen går i väntans tider på flyttlasset från Kastanjegården till Marielundsgymnasiet. Den 29 mars lämnar de den klassiska byggnaden vid Sandgatan.

5-åringarna Maria, Alvin och Lilly springer runt bland rummen och stannar, nyfiket, upp vid en kartong med några spel. De lyfter ner den och ställer upp vid sidan för bildens skull.

– Barnen har fått vara med och bestämma vad de helst vill ha med sig på flytten, berättar Susanne Widstrand, som jobbat på Kastanjegården i drygt 20 år.

Artikelbild

| Femåringarna Maria, Alvin och Lilly tar med sig gosedjuren på flytten från Sveriges äldsta förskola, Kastanjegården, som ska renoveras för framtiden under ett år.

...och det är?

– Fiskarna och gosedjuren måste med, säger de tre och springer iväg och hämtar sin kompisar.

– Det här är Kurre, Allemansråttan och Rävelina. Paul Eriksson, som är en haj, hittar vi inte nu, men han ska också med.  Det kommer bli bra. Vi har varit där och tittat en gång. Det finns en jättefin lekpark, berättar Maria.

Kastanjegården har en lång och spännande historia och går en ny framtid till mötes med en omfattande renovering, som kommer att ta ett år. Huset är kulturminneskyddat, men är slitet på sina håll och behöver fräschas till. Planerna har funnits en längre tid.

Artikelbild

| Gamla spel, pussel och böcker dyker upp, när personalen packar ur förråden och fyller flyttkartongerna för ett år på Marielundsgymnasiet.

– Vi måste vårda vår 102-åring, tycker Susanne och ler.

– Jag är verkligen lycklig över att den här renoveringen äntligen blir av. Vi har sett många olika skisser genom åren, men då har det bara stannat vid det.

Artikelbild

| Förskolechefen Marie Adnerhill och Susanne Widstrand får lämna Kastanjegården under året man ska renovera den klassiska byggnaden.

– Vi kommer få moderna lokaler i den här historiska miljön. Det skapas nytt i det gamla. Vi vill gärna ta med historien i väggarna. Det blir en spännande resa, säger förskolechefen Marie Adnerhill.

Gården byggs om helt och hållet i barnboksförfattarinnan Elsa Bekows anda och känsla.

Artikelbild

| ”Vi har haft många levande historielektioner under åren tack vare allt det gamla man sparat. Det väcker minnen”, berättar Susanne Widstrand.

– Det blir ett spännande uterum, där barnen kommer kunna vara, utforska och undersöka miljöerna med odlingar och vattenbanor. En häftig satsning för barnen mitt i city, menar Marie.

Det finns runt 100 barn i åldrarna 1–5 år på fem olika avdelningar i det gamla huset. I många av förråden finns historiskt material som pussel, spel och kläder, som personal från då skapade och hade med i sitt arbete.

– Vi har haft många levande historielektioner under åren, där vi klätt ut oss och läst sagor från förr. Vårt 90- och 100-årsjubileum har hjälpt oss på vägen i det arbetet, säger Susanne Wistrand.

Nu är de med och skriver nästa kapitel om sin tillfälliga flytt.

– I april 2020 är vi här igen, säger Marie Adnerhill.