Oavsett om man grillar med gasolgrill, vanlig grill eller en liten engångsgrill är försiktighet det viktigaste. Med rätt kunskap blir grillkvällen lättare och roligare.

– Använder man engångsgrill utomhus är det viktigt att hålla till på en anvisad plats. När man är klar är det många som häller ut grillkol i soptunnor och då börjar det ofta brinna. På många ställen finns speciella, märkta soptunnor man ska använda, annars måste man fylla engångsgrillen med vatten så att all glöd är släckt, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten i Östergötland.

Grillar man hemma i trädgården är det viktigt att placera grillen rätt. En bit ut från fasaden, och för gasolgrillar med tuben utanför skåpet så att det hålls välventilerat kring den. En årlig kontroll av grillen är också att rekommendera.

– I början av säsongen är det många som bara tar ut grillen och kör på, men kontrollera alltid att slangar och skarvar är okej. Det borde egentligen vara en regel, säger Stefan Hagdahl.

Tänd rätt

Grillar du med kolgrill? Då finns nya, effektiva sätt att tända grillen utan att använda tändvätska. Tändgaffel eller tändklossar är två alternativ räddningstjänsten tipsar om. Använd aldrig T-röd eller bensin, det kan leda till ett våldsamt förlopp, säger Stefan Hagdahl.

– Om glöden är dålig, blås igång den och spruta aldrig på mer tändvätska på en redan tänd grill, säger han.

Det är ofta när grillningen är klar som Räddningstjänsten får ringningar. Glödspån kan blåsa upp och få fatt i lättantändliga material.

– Sätt på locket för att döda kolen och elden. Tänk också på att grillen måste kallna ordentligt innan den ställs tillbaka in i ett förråd eller under tak, lägger han till.

Andra tips:

Kom ihåg att fett på grillen är känsligt. Rengör grillen regelbundet för att minska brandrisken.

Bor man i hyreshus är det inte alls säkert att man får grilla. Förutom att det kan störa grannar, kan glödspån blåsa vidare till andra balkonger. Kolla alltid med hyresvärden.

Se till att gasolgrillen är CE-märkt. Det betyder att den är godkänd för andamålet och säker att använda.