"Om mer än en femtedel av invånarna röstar på ett parti som inte tror på mångfald och som utgår ifrån att vi inte passar in så förstår ni att det inte är helt konstigt om jag börjar misstänka att vi inte är önskade här. Jag vill därför härmed skapa utrymme för mer kontaktytor mellan oss och er i förhoppning att vi kommer att inse hur obefogad misstron verkligen är".

Så avslutar Hardy Hum, invandrare med rötterna i Bosnien, sitt långa inlägg i Facebook-gruppen "Vi som bor i Svärtinge".

– Jag hade en gnagande känsla i kroppen morgonen efter valet och kände att jag behövde skriva av mig, säger han.

Artikelbild

Hardy Hum har bland annat väckt uppmärksamhet med sitt enmansprojekt And we should die of that roar har.

– Men jag anade aldrig att jag skulle få en sådan respons. Det har varit väldigt mycket värme och pepp i kommentarsfältet.

Själva kärnan i Hardy Hums inlägg är en öppning för att låta andra Svärtingebor lära känna honom och hans familj. En chans för familjen att visa, som han säger, att de är som folk är mest.

– Vi ses över en fika eller ett glas vin hemma hos oss. Under enkla former, det behöver inte vara så komplicerat, säger han.

– Jag vill inte att det ska vara någon politisk diskussion. Hellre ett möte i respekt där vi pratar om livet, värderingarna, maten, naturen, semester, jobbet, ja vad som helst egentligen. Jag är övertygad om att det kommer att visa sig att vi har mycket mera gemensamt än vad många först skulle kunna tro.

Artikelbild

| "Vi ses över en fika eller ett glas vin hemma hos oss. Under enkla former, det behöver inte vara så komplicerat", säger artisten Hardy Hum.

Hardy Hum fick snabbt över 400 "likes" för sin text, som tar upp allt mellan bakgrunden i det krigsdrabbade Bosnien till familjevardagen nu med fredagsmys och källsortering.

– Jag vill inte att mina barn ska växa upp i ett samhälle där de mobbas enbart på grund av deras föräldrars härkomst, säger Hardy Hum.

– Om vi lär känna varandra bättre, kommer alla att upptäcka att det inte är någon större skillnad mellan oss. Även vi älskar den svenska naturen, "Så ska det låta" och tomten på julafton. Som alla svenskar. Finns det olikheter är de mer intressanta än farliga. Misstron är obefogad. Det handlar om att motbevisa åsikterna från vissa håll i valrörelsen om att vi inte skulle passa in i Sverige.

Hardy Hum hoppas att hans allmänna inbjudan ska skapa nya bekantskaper och en ökad öppenhet och förståelse.

– Det är väldigt värmade att upptäcka hur många det är som tycks gilla det jag har skrivit. Ett första steg som känns väldigt bra.