Han såg inte skymten av pengarna efter missen

Av misstag fick kvinnan in 16 000 kronor på sitt konto. Hon ville inte betala tillbaka – vilket blir dyrbart.

En köpare satte in pengar på fel konto - och fick inte tillbaka pengarna.

En köpare satte in pengar på fel konto - och fick inte tillbaka pengarna.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-09-20 09:45

När en bilägare i april 2018 skulle köpa fälgar av en person via nätet blev det fel. Av misstag satte han in 16 000 kronor till en Norrköpingskvinna som han tidigare köpt en väska av.

När den riktiga säljaren av fälgarna berättade att hon inte fått några pengar upptäckte mannen att han skickat dem till fel person. Han ringde sin bank och ville stoppa överföringen, men det var för sent. Han försökte ringa kvinnan han betalat, men hon svarade inte. Via sms meddelade kvinnan att hon inte kunde ge honom pengarna.

Först efter drygt ett år, efter att polisen förhört kvinnan, började pengar att betalas tillbaka. I augusti 2019 hade totalt 9 000 kronor betalats tillbaka, varav 4 000 kronor kom från kvinnans mamma.

Nu döms den 42-åriga kvinnan för olovligt förfogande. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter, 40 om 50 kronor. Utöver böterna på 2 000 kronor ska hon även betala tillbaka de 7 000 kronor hon fortfarande är skyldig mannen som köpte fälgarna.

Kvinnan har under förundersökningen nekat till brott. Pengarna har hon, förklarar hon, spenderat på annat. Hon uppger att anledningen till att hon inte betalata tillbaka pengarna var att hon väntat på ett arv på 35 000 kronor och trodde att det var de pengarna som satts in på hennes konto. 

Norrköpings tingsrätt anser dock att kvinnan borde ha efterforskat var pengarna kom ifrån innan hon förfogade över dessa. Hon måste rimligen ha förstått att hon inte haft rätt att disponera över de pengar som satts in på hennes konto.

Av misstag fick kvinnan in 16 000 kronor på sitt konto, men hon ville inte lämna tillbaka dem.
Av misstag fick kvinnan in 16 000 kronor på sitt konto, men hon ville inte lämna tillbaka dem.
Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!