– Norrköping är mycket intressant för Ryssland, säger Reidar Svedahl och menar att det genom historien straffat sig att vara dåligt förberedd.

– De som har haft ett dåligt försvar har råkat illa ut, även om de dagen innan inte varit hotade. Titta exempelvis på Krimhalvön, säger han.

I sitt senaste politiska utspel som presenterades i en insändare i NT lyfte Reidar Svedahl fram försvarspolitiken. Insändaren tog fasta på betydelsen av att göra hamnen till ett nationellt skyddsobjekt och en idé lades fram om att placera ut luftvärnsrobotar på Vikbolandet. Nu kommenterar kommunalrådet insändaren som undertecknats av honom själv och partikamraten Mathias Eklöf.

– Sverige har ett otroligt dåligt försvar. Vi har satsat för lite pengar. Det är för små volymer. I dag är det så att alla former av anfallskrig innefattar någon form av flygplan, säger Reidar Svedahl, om varför luftvärnskanoner utanför Norrköping vore aktuellt.

Ansvaret för försvarspolitiken ligger hos regeringen, men kommunalrådet menar att det är viktigt att kommunen själva värnar om hamnen och flygplatsen. Detta för att skydda dessa viktiga platser från utländska intressen. Enligt Svedahl så ska ryska affärsintressen redan vid flera tillfällen ha visat intresse för både flygplatsen och hamnen.

– Vi har sett att ryska företag vill få en in en fot i hamnen och vi har sett till att vi tackat nej. Regeringen borde höja försvarsanslagen och vi i kommunen kan se till att vi även fortsättningsvis äger vår flygplats och vår hamn själva, säger Reidar Svedahl.