Här är bristerna som upptäckts i skolan

Elever som inte får det stöd de behöver, röriga lektioner och kränkningar som inte anmäls. Vikbolandsskolan brister på flera punkter.

Vikbolandsskolan måste bland annat utarbeta tydligare rutiner för anmälan av kränkningar, visar Skolinspektionens beslut.

Vikbolandsskolan måste bland annat utarbeta tydligare rutiner för anmälan av kränkningar, visar Skolinspektionens beslut.

Foto: Fredrik Jonson/Arkiv

Norrköpings kommun2019-09-17 06:00

I början av sommaren genomförde Skolinspektionen en riktad tillsyn av skolan, då de efter ett flertal anmälningar misstänkte generella missförhållanden. 

I dagarna kom tillsynsbeslutet som visar på flera otillräckligheter.

Skolinspektionen konstaterar att elever som är i behov av särskilt stöd på skolan inte alltid får det, vilket påverkar deras möjligheter att nå utbildningsmålen. En av anledningarna är att det saknas tydliga rutiner för när en anmälan ska göras. 

Elever som, trots anpassningar, inte når upp till kunskapkraven anmäls heller inte alltid och i de fall åtgärder vidtas följs de, enligt Skolinspektionen, inte alltid upp eller utvärderas. 

– Mycket av det arbete som behöver förbättras på skolan handlar om att skapa en bättre struktur och tydligare rutiner, säger Anders Pantzar, verksamhetschef för grundskola 7–9 i Norrköpings kommun.

Även studieron måste förbättras. Vid besök på skolan observerade Skolinspektionen att det förekom ett grovt språk under lektionstid. Elever talade högt med varandra och ett flertal elever ägnade större delen av lektionen åt annat än arbetsuppgifterna.

Skolinspektionen har vidare funnit brister i skolans arbete mot kränkande behandling. Trots en skyldighet att anmäla görs detta inte alltid. Elever har, enligt Skolinspektionen, uppgett att lärare inte alltid reagerar vid kränkningar och Skolinspektionen har själv observerat att kränkningar mellan elever förekommit vid flera tillfällen utan att undervisande personal hanterat dem.

Skolans plan mot kränkande behandling uppfyller heller inte kraven i skollagen, vilket bidrar till en osäkerhet om när en anmälan ska göras.

Skolan får också kritik för att skolbiblioteket inte används i den pedagogiska verksamheten och för att elevhälsan inte hinner med sitt förebyggande och hälsofrämjande arbete.

– Det ger lätt bilden av en skola i fritt fall, men så är det inte alls. Tvärtom. Skolinspektionen har inga synpunkter på exempelvis undervisningen eller betygsättningen. Och de förbättringar som måste göras är redan i full gång och hela personalstyrkan står bakom, säger Anders Pantzar.

Skolan har fram till den 16 december på sig att vidta åtgärder och skriftligt redovisa dem. Därefter tar Skolinspektionen beslut om hur de går vidare.

Skolans rektorer vill avvakta med att kommentera beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!