Här är den nya parken i Norrköping

Ett 1,3 kilometer långt äventyr. Så beskrivs den uppfräschade Pryssgårdsparken.

"Mera!", ropar femåriga Noomi till sin mamma. Den stora gungan blev snabbt en favorit.

"Mera!", ropar femåriga Noomi till sin mamma. Den stora gungan blev snabbt en favorit.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-10-17 10:00

Att anlägga en park 2019 innebär många utmaningar. Den ska givetvis vara rolig och locka många barn till lek. Men den ska även planeras för klimatförändringar och dess konsekvenser. 

I en rapport från 2018 konstaterade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i en rapport att Norrköping tillhör de 25 områden där man har identifierat översvämningsrisker. I nya Pryssgårdsparken förenas nöje med nytta. I parken finns nämligen en äng som är byggd med en osynlig damm, en sänka med ett dike för att kunna ta hand om regn.

– Det fanns ju redan ett dagvattensystem där. Med hjälp av dammen kan regnvatten tas hand på ett kontrollerat sätt, vilket minskar risken för översvämningar i fastigheterna i närheten, säger Karin Ingemansson, landskapsarkitekt vid Norrköpings kommun.

– Hållbarhetstanken finns i hela parken. Vi har inte kastat bort en massa material, utan valt att återanvända det, säger Karin Ingemansson vidare.

Pryssgårdsparken är en 1,3 kilometer lång äventyrspark med stigar, ängar och flera olika lekmiljöer. Den innehåller hinderbana, klätterställningar, lianer, karusell, djurfigurer i trä, fotbollsmål och pulkabackar på vintern. I parken finns också en stor grill omringad av sittplatser på stockar och kubbar. 

– Men det finns också aktiviteter för vuxna. Det finns en belyst motionsslinga på ett behagligt underlag och hinderbanan kan även användas som ett enklare utegym, säger Kim Lindberg, projektledare vid Norrköpings kommun.

Den uppfräschade parken används även av eleverna på intilliggande Kyrkskolan.

– Vi har fått många positiva reaktioner från de som går på skolan, säger Kim Lindberg.

Huvudsyftet med parken är att anordna ett grannstråk mellan Himmelstalund och Enebymo, genom en gång- och cykelväg. Den sträcker sig från korsningen Norrgårdsvägen och Fiskebyvägen till Finspångsvägen, vid Östra Eneby kyrka. Den är uppdelad i olika avdelningar. De allra minsta barnen har en lekplats intill kolonilotterna.

– Den delen passar bra för de små då det är mindre bullrigt där, säger Karin Ingemansson.

När vi besöker parken testas den för fullt av femåriga Noomi som är där med sin mamma och pappa. Familjen bor i Lagerlunda och har cyklat till parken. Det är första gången de besöker Pryssgårdsparken och Noomi verkar nöjd.

Den stora gungan blir dock snabbt favoriten.

– Mera, ropar hon uppmanande till mamma och pappa när de puttar på gungan.

För de minsta barnen finns nu en lekpark intill kolonilotterna, där det är mindre bullrigt.
För de minsta barnen finns nu en lekpark intill kolonilotterna, där det är mindre bullrigt.
Karta: Norrgårdsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!