Hösten 2016 påbörjades arkeologiska undersökningar i Inre hamnen i Norrköping, mellan Saltängsgatan och Norra kajen. Förra hösten fortsatte utgrävningarna i större omfattning.

Bland fynden hittills finns keramikskärvor och mynt från 1700- och 1800-talen. I juni i år hittades en snusdosa som härstammar från 1700-talet.

Nu är det dags igen. Den här gången rör det sig om ett mynt från 1570-talet.

Artikelbild

| Här är det. Myntet från 1570-talet som hittats på gamla Skeppsholmen.

– Det är det äldsta fyndet hittills, säger Karin Lindeblad på Arkeologerna, konsulten som sköter utgrävningarna i Inre hamnen.

Myntet har kopplingar till Johan III. Det var kung Johans son, hertig Johan av Östergötland, som lät bygga Johannisborgs slott strax intill utgrävningarna.

– Det är inget unikt fynd i sig, men att hitta det här vid den här platsen är ovanligt, säger Karin Lindeblad.

På 1600- och 1700-talen var området där man gräver vid en vattenomfluten ö som då kallades Skeppsholmen. Arkeologerna har hittills hittat rester efter tidigare arbetsplatser och verksamheter av skiftande karaktär.

Bland annat har det funnits ett skeppsvarv och hamn sedan 1600-talets början, ett spritbränneri som anlades 1779, ett fängelse för kvinnor – det så kallade Spinnhuset – och en odling av tobak.

– Vi beräknas hålla på i ett par månader till. Förhoppningsvis hittar vi fler spännande saker, säger Karin Lindeblad.