Sista dagen att söka till en höstterminens högskole- och universitetsutbildningar är den 18 april. En högskoleutbildning lönar sig i och med att jobbmöjligheterna ökar. När man väljer utbildning är det bra att veta vilka yrken som kommer vara mest eftertraktade på sikt.

– Våra långsiktiga prognoser visar att chanserna att få ett jobb är goda inom många yrken och efter många olika utbildningar på högskolor och universitet, säger Annelie Almérus, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Lärare och vårdpersonal kommer vara fortsatt eftertraktade, visar Arbetsförmedlingens yrkesprognos över de yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb om fem och tio år. Högt upp på listan finns också IT-yrken och ingenjörsyrken. Enligt Saco förväntas det vara hårdast konkurrens om de lediga jobben inom kultur, media och design. Även inom kommuntikationsyrken kommer jobbmöjligheterna att vara små.

– Det är bra att titta på våra prognoser som visar var jobben finns på lite längre sikt, så att man vet vad som väntar innan man gör sitt val, säger Annelie Almérus.