Här byggs den nya miljonanläggningen

Den kostar runt 350 miljoner kronor och blir totalt 40 meter hög. 2022 ska Eon:s nya fjärrvärmeanläggning tas i bruk.

Eklandskapet på Ingelsta är skyddat och kommer inte påverkas av den nya anläggningen.

Eklandskapet på Ingelsta är skyddat och kommer inte påverkas av den nya anläggningen.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-08-23 17:00

Om några år kommer Norrköping, framför allt Ingelstaområdet, få ett nytt landmärke. Eons nya reservproduktions-anläggning lär synas.

– Själva byggnaden blir 28 meter hög, medan skorstenen mäter 40 meter, säger Jonas Lind, produktionschef för Eon energilösningar.

Under fredagen togs det första spadtaget för anläggningen som ska producera lokal förnybar fjärrvärme. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist delade spade med Per-Anders Tauson, chef för Eon City Energy Solutions.

– Jag har tagit många spadtag i min roll som kommunalråd, det här känns som ett av de roligaste. Det här är en vanlig dag, men ändå speciell, säger Lars Stjernkvist och fortsätter.

– Den här anläggningen är ett bevis på vår omställning till mer hållbara lösningar. Här går vi i täten.

Stjernkvist fick medhåll av Per-Anders Tauson.

– Från andra håll tittar man på hur Norrköping jobbar med hållbar stadsutveckling. Jag vet till exempel att det är många i Tyskland som är avundssjuka på den här satsningen, säger han.

Eon investerar 350 miljoner kronor i den nya anläggningen. På 70 megawatt produceras nytt bränsle, från fossil olja till bio-olja.

– Det här är en del i vår målsättning att vara helt hundra med förnybar och återvunnen produktion senast 2025, säger Per-Anders Tauson.

Den nya anläggningen på Kiselgatan kommer att användas som reserv vid ordinarie produktionsstörningar och väldigt kalla vintrar. Den beräknas tas i bruk inför driftsäsongen 2021–2022.

På fredagen tog Eon:s Per-Anders Tauson och Lars Stjernkvist första spadtaget för den nya fjärrvärmeanläggningen på Ingelsta.
På fredagen tog Eon:s Per-Anders Tauson och Lars Stjernkvist första spadtaget för den nya fjärrvärmeanläggningen på Ingelsta.
Karta: Kiselgatan 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!