När hela kvarteret Mjölnaren stod inför en omdaning såg man från Norrköpings kommuns sida en möjlighet att bygga en ny lekpark centralt i staden. Lekparken ligger intill stadens äldsta gata Mäster Påvels gränd, och innan nybyggnationen fanns här trånga gator och gamla hus. Därför fanns tidigt tankar på ett historiskt tema.

– Vi funderade mycket på vad man kunde hitta på. En idé var att bygga upp en gammal bakgård som de kunde se ut förr med höns, grisar och utedass, berättar Elisabet Manfred, landskapsarkitekt, Norrköpings kommun.

– Men vi såg att flera andra kommuner har gjort miniatyrer av kända byggnader, bland annat i Uppsala där man har en miniatyr av Domkyrkan. Det var en kul idé eftersom vi har så många fina byggnader.

Artikelbild

| Nu står Mjölnareparken klar, mitt i centrala Norrköping. "Vi har en ganska stor brist på lekmiljöer centralt i staden. Det finns också mycket barn i närområdet", säger Elisabet Manfred, landskapsarkitekt.

Valet föll på Holmentornet, Strykjärnet och Värmekyrkan – tre karaktäristiska Norrköpingsbyggnader som bara ligger ett stenkast bort. Miniatyrerna är byggda i trä i skala ett till sex.

– Vi utgick från vad som skulle vara lagom ur ett barns perspektiv och valde att göra husen som kulisser med öppna gavlar för att det inte skulle kännas instängt eller otryggt, säger Elisabet Manfred.

– Själv tycker jag att resultatet blev väldigt bra och vi har fått in många olika lekfunktioner i varje byggnad. Vi har rutschkanor, klättring, sandlek och annat skoj.

Kring parken finns riktigt med växter planterade till exempel lökväxter, prydnadsgräs och perenner som ger en variation i grönskan efter årstidernas växlingar. Intill parken finns också gott om sittmöbler för föräldrar och mor- och farföräldrar, men även en grön plätt.

Artikelbild

| Sixten, 5 år, tittar ut genom ett av fönstren i Strykjärnet.

– Ett mål för oss var att skapa en trevlig mötesplats i kvarteret. Även om platsen är liten har vi tänkt mycket på att få till en öppen yta där man kan spela kubb eller ha picknick på en filt, säger Elisabet Manfred.

Den totala kostnaden för lekparken, torg och gatan är nio miljoner kronor. Invigningen av Mjölnareparken är planerad till den 30 november i samband med att Norrköping Light Festival drar igång. Eventuellt ska även parken få vinterbelysning. Tidigare har tekniska kontoret gått ut med idén att försöka få till adventsljus i miniatyren av Värmekyrkan, precis som på den stora byggnaden.