Cirka fyrtio minuter utanför Norrköping är Vikbolandets naturist och familjecamping belägen. Campingen påminner om andra campingplatser runt om i Sverige, enda skillnaden är att här går man naken.

Naturistföreningen Vikbolandet tog över campingen för 24 år sedan. Idag har föreningen 90 medlemmar. Daniel Andersson sitter med i föreningens styrelse och har campat på Vikbolandet sedan 2000.

– Det är en väldigt avslappnad atmosfär här ute, det är skönt att kunna gå naken. Man slipper bry sig om hur man ska designa sig, säger Daniel Andersson.

Artikelbild

| Inga kläder. I poolen badar man naken.

Just nu står ungefär 22 husvagnar på campingen. De flesta camparna bor till vardags i Norrköpingstrakten. Vissa campare har åkt långväga från Stockholm, Finland och Tyskland.

Daniel Andersson spenderar största delen av sommaren på campingen. Han har varit naturist sedan tonåren. Reaktionerna på det valet har varit spridda.

– Mina föräldrar dumförklarade mig när jag berättade att jag var naturist. Jobbarkompisar har mest ryckt på axlarna, säger Daniel Andersson.

Magnus Bergman har varit gäst på naturcampingen i fem år. Hans vänner och familj vet om att han är naturist, och har inga särskilda synpunkter på det.

Artikelbild

| Campinggäst. Gay Gustavsson har länge varit gäst hos naturistcampingen.

– Jag tar ofta ut vänner hit, även om de inte är naturister händer det att de också tar av sig kläderna. Jag är naturist och inte nudist, det är stor skillnad, säger Magnus Bergman.

Skillnaden på att vara naturist och inte nudist menar Magnus Bergman är att en nudist i princip alltid är naken.

Artikelbild

| Bad. Anette Bergström från Stockholm badar i en av de två pooler som finns på campingen.

– Om vi på campingen går utanför det här området, tar vi på oss kläder, det gör inte en nudist.

Fördomar om att naturister och sex hör ihop, stämmer inte, menar han.

Artikelbild

| Sola. Några av campinggästerna solar och badar.

– Det är förutfattade meningar som många har, men så är det inte. Jag är naturist för att det är fritt, härligt och man får vara sig själv. Och förstå vad skönt det är att slippa blöta badbyxor.

Daniel Andersson berättar att de genom åren har haft gäster på campingen som har haft andra intentioner än resten av naturisterna.

Artikelbild

| Miljö. Pool, skog och föreningshus finns på campingen.

– Det förekommer att personer kommer hit och tror att det är fritt fram för sex, säger Daniel Andersson.

Men Daniel Andersson poängterar att det på naturistcampingen gäller samma regler som på vilken annan camping som helst.

Artikelbild

| Inga blöta byxor. Magnus Bergman är naturist för att man slipper blöta badkläder.

– Här ska alla känna sig trygga, om någon gör något olämpligt är det en kort väg ut härifrån.

Campinggästerna har inte märkt av några direkta reaktioner från grannar. Däremot har campingen ibland fått oväntat besök från okända personer.

Artikelbild

| Semester. På semestern kan man glassa naken på Vikbolandets naturist och familjecamping.

– En del verkar väldigt nyfikna. Vi har haft bilar som kört upp på parkeringen och stått där en stund, och sedan vänt, säger Daniel Andersson.

Daniel Andersson berättar att det har hänt att familjer dykt upp och gjort sig redo för camping, utan att veta om att campingplatsen är för naturister.

Artikelbild

| Soligt. Anna Fredriksson tycker det bästa med nakencampingen är friheten.

– För några år sedan kom en familj på natten, slog upp tält och gjorde sig hemmastadda. När de på morgonen upptäckte att alla var nakna, tog det en kvart, sedan var de borta.

Anna Fredriksson har haft permanent boende på campingen i sex år. Hennes föräldrar är naturister och hon har därför aldrig tyckt att det är konstigt att gå utan kläder. På somrarna spenderar hon och hennes son mestadels av tiden på Vikbolandet.

Artikelbild

| Förening. Daniel Svensson sitter med i föreningens styrelse.

– Det bästa här ute är friheten och öppenheten. De flesta känner varandra och alla är välkomnande. Här finns ingen stress, säger Anna Fredriksson.