På torsdag inleds det som många människor i världen anser vara årets höjdpunkt – fotbolls-VM i Ryssland. Sport är som bekant bäst live, men för alla dom som inte fått nån biljett till matcherna i Ryssland så finns det plåster på såren i form av storbildsskärmar.

Redan i april meddelade Svenska fotbollförbundet att man visar gruppspelsmatcherna mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko på storbildsskärm på Tele2 Arena i Stockholm. Därefter blev det klart med samma upplägg på Ullevi i Göteborg, Folkets park i Malmö och Rådhustorget i Umeå.

– Det är både bra och häftigt att SvFF ordnar så att supportrar kvar på hemmaplan kan följa oss på detta sätt, säger förbundskapten och den förre IFK-tränaren Janne Andersson i ett pressmeddelande.

Men hur ska Norrköpingsborna då kunna följa festen? Vid tidigare fotbollsmästerskap hade det visats matcher i Värmekyrkan och Flygeln. Men i år blir det ett ny spelplats – Vasaparken.

Fotbollsprofilerna Jörgen Lindström och Michael "Gädda" Hansson, delägare i Broadways konditori, har fått i uppdrag av Norrköpings kommun att arrangera storbildsskärmar på två av Sveriges gruppspelsmatcher.

– Fritidsgårdarna har ju redan sommaraktiviteter i Vasaparken och nu passar det ju bra med fotbollstema, säger Jörgen Lindström.

Det är matcherna mot Sydkorea (måndagen den 18 juni klockan 14.00) och Mexico (onsdagen den 27 juni klockan 16.00) som visas gratis i parken.

– Matchen mot Tyskland på midsommardagen får man nog följa lite trött hemifrån, konstaterar Lindström.

Förutom en storbildsskärm blir det en scen med lite underhållning i samband med fotbollen.

– Vi kör drogfritt och satsar på familjetema, man tar med sig filt och picknickkorg. Alla är välkomna att titta på fotboll och ha det trevligt.

Vad gör ni om det regnar?

– Storbildsskärmen klarar ju regn, men man får väl plocka med ponchos och paraply. Vi håller på att titta på en reservplan, men inget är klart än. Vi har bestämt att det blir uppehållsväder, säger Jörgen Lindström.

Som vanligt finns det även många restauranger och krogar som satsar på fotbolls-VM. Sedan tidigare har vi rapporterat om att Paolo Roberto och Marcus Birro kör VM-special ihop på Pane Fresco. Och på Gamla torget ställer New York Grill & Bar upp "Norrköpings största TV" i samband VM-festen.

Även andra traditionella sportbarer som O´Learys, Titans, Brooklyn Bar och 72:an visar matcher.

Fotbolls-VM sparkar igång på torsdag när värdlandet Ryssland tar sig an Saudiarabien. Finalen spelas söndagen den 15 juli.