Den traditionsenliga kröningen av Norrköpings lucia lockade som vanligt en storpublik i De Geerhallen. Men det var inte bara knökfullt i bänkraderna, utan också på scenen som fylldes av 250 elever från Kulturskolan och De Geergymnasiets musiklinje. Deras många röster, ackompanjerade av Henrik Bergion vid flygeln, fyllde konsertsalens rum med sång – klar, ljus och skimrande – så intensivt stämningsskapande att publiken satt alldeles knäpptyst och andäktig.

Det var denna gång Olle Vikmång, kommunfullmäktiges nye ordförande, som fick tända ljusen i luciakronan som var elegant uppburen av Victoria Smith Lind. Det gick lugnt och säkert, även om det tog en liten stund innan första ljuset började brinna.

Innan kröningen höll Olle Vikmång ett öppningstal om att ta till sig av Lucias budskap, bejaka ljuset och mota bort vår tids mörka krafter.

Artikelbild

| Här tänder Olle Vikmång det fösa ljuset i Victoria Smith Linds krona.

– Förr satte bondefolket ut ljus för att skydda sig mot trollen. Dagens troll hittar vi inte i skogen, utan på sociala medier, där de sprider hat, hot och fake news. Traditionen med Lucia handlar om ljus, gemenskap och medmänsklighet. Vi behöver en sådan ledstjärna mer än någonsin i vår oroliga tid.

På torsdagen väntar en intensiv dag med lussande från morgon till kväll för Victoria Smith Lind, tätt följd av tärnorna Stella Olsson, Maja Skog, Lovisa Nyström, Klara Gårdman, Julia Lundgren och Emilia Gejskog samt stjärngossarna Tim Stensson Palm, Linus Söderlund, Patrik Villabolos Pino och Aron Wallroth.